Pregled bibliografske jedinice broj: 362529
Utjecaj načina ekstrakcije na polifenolni sastav i antioksidacijski kapacitet ekstrakta lišća Salviae officinalis L.
Utjecaj načina ekstrakcije na polifenolni sastav i antioksidacijski kapacitet ekstrakta lišća Salviae officinalis L., 2008., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 362529 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina ekstrakcije na polifenolni sastav i antioksidacijski kapacitet ekstrakta lišća Salviae officinalis L.
(Impact of the extraction mode on the polyphenolic composition and antioxidant capacity of Salviae officinalis folium extracts)
Autori
Raič, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
16.07
Godina
2008
Stranica
52
Mentor
Katalinić, Višnja
Neposredni voditelj
Generalić, Ivana
Ključne riječi
lišće kadulje ; način ekstrakcije ; polifenoli ; DPPH
(sage folium ; extraction mode ; polyphenols ; DPPH)
Sažetak
Začinskog, aromatično i ljekovito bilje oduvijek je imalo važnu ulogu u ljudskoj povijesti. Brojno bilje i njegovi pripravci od davnina se koriste u tradicionalnoj, narodnoj medicini i njihov pozitivan učinak na ljudsko zdravlje već je nadaleko poznat. Kadulja- Salvia officinalis L. je jedna od najznačajnih i najrasprostranjenijih biljaka krškog krajolika, čije je pozitivno djelovanje u liječenju različitih bolesti poznato od davnina, te se prenosilo generacijama. Upravo je važnost kadulje, njena upotreba stoljećima, ali i danas u liječenju raznih bolesti i tegoba bila razlog što je upravo ona korištena kao biljni materijal. U ovom radu pripravljeni su alkoholni ekstrakti suhog lišća kadulje primjenom različitih metoda ekstrakcije. Ukupno se pripremilo šest ekstrakata koji su se međusobno razlikovali u korištenom otapalu (80 %-tni etanol ili zakiseljeni 80 %-tni etanol) ili pak u postupcima koji su sljedili nakon konvencionalne ekstrakcije otapalom- ekstrakcija u trajanju od 1 sata na temperaturi od 60ºC (dekantiranje, maceracija u trajanju od 48 sati, primjena ultrazvuka). U dobivenim ekstraktima je određen sadržaj ukupnih fenola, neflavonoida i flavonoida. Antioksidacijski kapacitet ekstrakata kadulje određen je kao sposobnost vezivanja slobodnih radikala koji iniciraju lančanu reakciju pri čemu je korišten stabilan radikal 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH). Usporedbom postignutih rezultata kao najučinkovitija od primijenjenih metoda ekstrakcije fenolnih spojeva iz biljnog materijala pokazala se metoda u kojoj je kao otapalo korišten 80 %-tni etanol, a nakon konvencionalne ekstrakcije otapalom (1 sat na temperaturi 60ºC), primijenjen je ultrazvuk u trajanju od 10 minuta i maceracija u trajanju od 48 sati. Dobiveni rezultati su još jedna potvrda da je kadulja bogat izvor polifenolnih spojeva s izrazito dobrim antioksidacijskim svojstvima
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split