Pregled bibliografske jedinice broj: 362520
Proces dobivanja taložnog kalcij-karbonata karbonatizacijom vapnenog mlijeka
Proces dobivanja taložnog kalcij-karbonata karbonatizacijom vapnenog mlijeka, 1993., magistarski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 362520 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proces dobivanja taložnog kalcij-karbonata karbonatizacijom vapnenog mlijeka
(Process for obtaining precipitated calcium carbonate by carbonation of milk of lime)
Autori
Vučak, Marijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
08.11
Godina
1993
Stranica
130
Mentor
Perić, Jelena
Ključne riječi
amorfni CaCO3; aragonit; kalcij-karbonat; kalcit; karbonatizacija vapnenog mlijeka; taloženje; vaterit
(amorphous CaCO3; aragonite; calcite; calcium carbonate; carbonation of milk of lime; vaterite; precipitation)
Sažetak
U radu je proveden laboratorijski postupak dobivanja taložnog kalcij-karbonata karbonatizacijom suspenzije vapnenog mlijeka s ugljik(IV)-oksidom, uz variranje čistoće i koncentracije hidratiziranog vapna, sastava i protoka plina, te temperature. Proces se vodio uz konstantnu brzinu miješanja pd 750 o/min. Vapneno mlijeko je pripremljeno iz čistog hidratiziranog vapna dobivenog laboratorijski hidratacijom CaO dobivenog prženjem CaCO3, p.a. i iz hidratiziranog vapna tehničke kvalitete. Izveden je manji broj mjerenja sa svrhom ispitivanja različitih mogućnosti praćenja reakcije karbonatizacije. Radi niza prednosti električna provodnost je izabrana kao parametar za vremensko praćenje procesa karbonatizacije. Pad električne provodnosti na najnižu vrijednost označava kraj reakcije karbonatizacije. Analizom oblika i toka k-t krivulja, a na osnovi usporedbe s literaturnim podacima, dobio se uvid u mogućnost nastajanja i faznih promjena precipitata tijekom procesa karbonatizacije. k-t krivulje su također kvalitativno kinetički interpretirane, tj. pomoću njih se pratilo vrijeme trajanja reakcije karbonatizacije u ovisnosti o početnoj čistoći i koncentraciji vapnenog mlijeka, koncentraciji i protoku ugljik-dioksida i temperaturi. U istaloženon kalcij-karbonatu određen je udio kalcij-karbonata, fazni sastav, prividna gustoća u zbijenom stanju i izvršenja granulometrijska analiza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split