Pregled bibliografske jedinice broj: 362494
Zraavstvena ispravnost namirnica u desetgodišnjem razdoblju
Zraavstvena ispravnost namirnica u desetgodišnjem razdoblju // 28. Stručni skup Sekcije za zdravstvenu ekologiju hrvatskog farmaceutskog društva : Izazovi u ekologiji ; Zbornik radova / Haberle, Saša i sur. (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo ; Kolding, 2001. str. 123-124 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 362494 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zraavstvena ispravnost namirnica u desetgodišnjem razdoblju
(Food safety in last ten years)
Autori
Ćurin, Katja ; Marušić, Jadranka ; Cetinić, Elizabeta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
28. Stručni skup Sekcije za zdravstvenu ekologiju hrvatskog farmaceutskog društva : Izazovi u ekologiji ; Zbornik radova
/ Haberle, Saša i sur. - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo ; Kolding, 2001, 123-124
Skup
28. Stručni skup Sekcije za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog farmaceutskog društva : Izazovi u ekologiji
Mjesto i datum
NP Plitvička jezera, Hrvatska, 07.11.2001. - 09.11.2001
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
zdravstvena ispravnost namirnica; mikrobiološka analiza; kemijska analiza; preventivna zdravstvena zaštita
(food safety; microbiological analyses; chemical analyses; regulations for prevention in health care)
Sažetak
U radu su prikazani rezultati istraživanja zdravstvene ispravnosti namirnica, koja su provedena u Županijskom zavodu za javno zdravstvo u Splitu u razdoblju od 1990. do 2000. godine. U tom je razdoblju od ukupno pregledanih uzoraka namirnica zdravstveno neispravno bilo 3, 1 % - 9, 8 % zbog mikrobioloških parametara , a 2, 2 % do 18, 8 % zbog kemijskih para metara. Utvrđen je veći postotak zdravstveno neispravnih uzoraka domaće proizvodnje u odnosu na uvoz i to s obzirom na mikrobiološke i kemijske parametre . Najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti namirnica domaće proizvodnje su koagulaza pozitivni stafilokoki do 11, 9 % , a iz uvoza kvasnice i plijesni do 19, 4 %. U rubriku ostalo svrstano je 78, 1 % neispravnih uzoraka domaće proizvodnje, a 75, 5 % uzoraka iz uvoza. Kod kemijskih su parametara najčešći uzroci zdravstvene neispravnosti domaćih proizvoda bili organoleptička svojstva ( 5, 2 % ) i sastav ( 2, 8 % ), a proizvoda iz uvoza sastav ( 2 % ) i aditivi (1, 6 % ). Kod prikaza mikrobiološke ispravnosti namirnica potrebno je zbog jasnijeg prikaza podataka modificirati zadani obrazac , te po mogućnosti smanjiti postotak zravstveno neispravnih namirnica svrstanih u rubriku ostalo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Medicinski fakultet, Split