Pregled bibliografske jedinice broj: 362484
Zdravstvena ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda
Zdravstvena ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda // 29. stručni skup sekcije za zdravstvenu ekologiju s međunarodnim sudjelovanjem ; Zravlje kroz hranu i ljekoviti bilje : Zbornik radova / Haberle , Saša i sur. (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo ; Kolding, 2003. str. 179-180 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 362484 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zdravstvena ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda
(Health safety of milk and dairy products)
Autori
Ćurin, Katja ; Cetinić, Elizabeta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
29. stručni skup sekcije za zdravstvenu ekologiju s međunarodnim sudjelovanjem ; Zravlje kroz hranu i ljekoviti bilje : Zbornik radova
/ Haberle , Saša i sur. - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo ; Kolding, 2003, 179-180
Skup
29.stručni skup Sekcije za zdravstvenu ekologiju hrvatskog farmaceutskog društva s međunarodnim sudjelovanjem : Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 09.04.2003. - 11.04.2003
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mlijeko; mliječni proizvodi; zdravstvena ispravnost namirnica
(milk; dairy products; food safety; public health)
Sažetak
Mlijeko i mliječni proizvodi namirnice su visoke biološke vrijednosti koje u većim količinama i češće konzumiraju osjetljive populacijske grupe ( djeca, trudnice, osobe starije dobi ), stoga je praćenje zdravstvene ispravnosti ovih namirnica od posebnog javno zdravstvenog značenja. U radu su prikazani rezultati istraživanja zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda koja su provedena u Zavodu za javno zdravstvo u Splitu od 1991. do 2001. godine. U ispitivanom razdoblju zbog mikrobioloških parametara bilo je neispravno 8, 2 % uzoraka mlijeka 4, 0 % uzraka mliječnih proizvoda. Zbog kemijskih parametara bilo je zdravstveno neispravno 3, 3 % uzoraka mlijeka i 6, 8 % uzoraka mliječnih proizvoda. Rezultati su kontinuirano u okviru zadanih preporuka.
Izvorni jezik
Hrvatski