Pregled bibliografske jedinice broj: 361876
Značaj preventivne prehrane u turizmu zdravlja za starije ljude
Značaj preventivne prehrane u turizmu zdravlja za starije ljude // V. LOŠINJSKA ŠKOLA PRIRODNIH LJEKOVITIH ČINITELJA VELI LOŠINJ
Veli Lošinj, Hrvatska, 2004. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 361876 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj preventivne prehrane u turizmu zdravlja za starije ljude
(Significance of prevention nutritions in tourism of health for elderly people)
Autori
Perko, G ; Tomić, B ; Tomek-Roksandić, S ; Puljak, A ; Mihok, D ; Radašević, H ; Bošnir, J ; Čulig, J
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
V. LOŠINJSKA ŠKOLA PRIRODNIH LJEKOVITIH ČINITELJA VELI LOŠINJ
Mjesto i datum
Veli Lošinj, Hrvatska, 10.09.2004. - 12.09.2004
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
preventivna prehrana; zdravstveni turizam; starije osobe
(prevention nutritions; health tourism; elderly people)
Sažetak
Zahvaljujući porastu očekivanog trajanja života u većini zemalja svijeta došlo je do povećanja udjela starijih osoba u cjelokupnoj populaciji. Prema procjenama SZO-a, do 2025. g. broj starijih ljudi (60 i više godina) u svijetu dosegnut će 1.2 milijardu, a Europa će i dalje ostati područje s najstarijim stanovništvom. U skupini deset najstarijih zemalja svijeta je i Hrvatska s očekivanim trajanjem života od 78, 4 godina za žene i 71, 2 godine za muškarce (2002. g.). Populacija starijih ima značajan rizik za nastanak zdravstvenih problema povezanih s načinom prehrane, uključujući kardiovaskularne bolesti, maligna oosteoporozu, oslabljeni imunitet i oštećenje kognitivnih funkcija. Javnozdravstvena gerontološka analiza ukazuje da posljednjih nekoliko desetljeća dolazi i do porasta stope obolijevanja i smrtnosti od srčano – žilnih bolesti, a time i do povećanja broja funkcionalno onesposobljenih starijih ljudi u ranijoj starosti od 65 do 74 godina. Gerontološko– epidemiološke studije ukazale su da je tradicionalna mediteranska prehrana, kao istaknuti model preventivne prehrane, povezana sa značajnim smanjenjem opće smrtnosti starijeg pučanstva u razvijenim nemediteranskim zemljama. U skladu s prethodnim dizajnirana je piramida preventivne prehrane, uz osam prehrambenih pravila, kao vodič zdrave prehrane za starije ljude. Pozitivno zdravstveno ponašanje (nepušenje, preventivna prehrana, redovita tjelesna i psihičke aktivnost) u ranijoj životnoj dobi vodi očuvanju zdravlja i funkcionalne sposobnosti starijih ljudi, a time i povećanju kvalitete življenja i u dubokoj starosti. Zbog toga je nedvojbeno nužna primjena preventivne prehrane u turizmu zdravlja za starije osobe.U cilju formiranja novog jedinstvenog normativa i prehrambenog standarda za starije ljude , koje će trebati poštivati i provoditi sva lječilišta, specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju te “ wellness” centri za starije, potrebno je provesti istraživanje stanja uhranjenosti i kvalitete prehrane starijih ljudi u zdravstvenom turizmu na način da se procjene energetske vrijednosti cjelokupnih obroka hrane kao i učešća bjelančevina, masti i ugljikohidrata te ispita njihov međusobni omjer. Osim toga, trebalo bi objektivno utvrditi zdravstvene potrebe i funkcionalnu sposobnost starijih turista putem Evidencijskih lista praćenja zdravstveni potreba starijih ljudi, a što je i definirano Programom zdravstvenih mjera i postupaka u zaštiti zdravlja starijih ljudi s Programom osnovnih preventivnih zdravstvenih mjera za starije ljude.
Izvorni jezik
Hrvatski