Pregled bibliografske jedinice broj: 361840
Praćenje procesa fermentacije tijesta pomoću skenera
Praćenje procesa fermentacije tijesta pomoću skenera, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 361840 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje procesa fermentacije tijesta pomoću skenera
(Observing dough fermentation process with scanner)
Autori
Žikić, Aleksandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2008
Stranica
44
Mentor
Ćurić, Duška
Ključne riječi
fermentacija; skener; tijesto; ugljik-(IV)-oksid; volumen
(fermentation; scanner; dough; carbon dioxide; volume)
Sažetak
Fermentacija je jedan od najvažnijih koraka u proizvodnji kruha, te se može slobodno reći da se tijekom fermentacije poboljšavaju karakteristike tijesta, poboljšava tekstura gotovog proizvoda, postiže poželjan okus, te predužuje trajnost gotovog proizvoda. Proces fermentacije uvjetovan je prisutnošću kvasca. Aktivnost kvasca u tijestu ovisi o određenim parametrima. Promjenom temperature fermentacije, količine kvasca, aditiva i vode, možemo djelovati na fermentaciju, odnosno na nastalu količinu ugljik-(IV)-oksida i porast volumena. Za praćenje porasta volumena tijesta koriste se razne tehnike. Svrha ovog diplomskog rada je ispitati mogućnost korištenja skenera za praćenje procesa fermentacije tijesta tako što su rezultati uspoređeni sa onima dobivenim na reofermentometru - uređaju koji omogućuje potpuno automatsko promatranje fermentacijskog procesa u tijestu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EU- Fresh Bake
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Duška Ćurić
(mentor)