Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 361485

Značajke izvora Jadra i Žrnovnice


Štambuk-Giljanović, Nives; Dumanić, Tina; Poljak, Mirjana
Značajke izvora Jadra i Žrnovnice // Kvaliteta i zdravstvena ispravnost vode za piće (Zbornik sažetaka)
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 1995. str. 22-22 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 361485 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značajke izvora Jadra i Žrnovnice
(Characteristics of Jadro Spring and Žrnovnica Spring)

Autori
Štambuk-Giljanović, Nives ; Dumanić, Tina ; Poljak, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Kvaliteta i zdravstvena ispravnost vode za piće (Zbornik sažetaka) / - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 1995, 22-22

Skup
Kvaliteta i zdravstvena ispravnost vode za piće

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 22.03.1995. - 24.03.1995

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
voda za piće; izvor Jadra; izvor Žrnovnice
(drinking water; Jadro Spring; Žrnovnica Spring)

Sažetak
Učestalost rezultata ukupnoga broja bakterija za pet godina (od 1991.-1995.) u Jadru i Žrnovnici je približno jednaka. Učestalost rezultata NB-coli je u razredu 0 znatno veća, a u razredima 2. i 3. znatno manja u Jadru nego u Žrnovnici, što pokazuje da je Žrnovnica mnogo zagađenija coli bakterijama nego Jadro. To se može pripisati mnogo bržem kretanju podzemnih voda u Žrnovničinu slijevu, osobito u kišno doba, a i znatno višoj koti tog izvora nego izvora Jadra Iz srednjih vrijednosti ukupnoga broja coli bakterija, a osobito coli bakterija također se vidi da je izvor Žrnovnice više bakterijski zagađen nego Jadrov.Iz geometrijskih srednjih vrijednosti NB coli može se zaključiti da se prema tomu pokazatelju Jadrov izvor svrstava u I. razred kakvoće a izvor Žrnovnice u II. razred. Aritmetička srednja vrijednost je znatno veća od geometrijske i ne daje stvarnu ocjenu stupnja bakterijskoga zagađenja. Sustavnim ispitivanjem utroška permanganata u vodi Jadrova izvora nađena je manja sklonost povećanja otopljenih organskih tvari posljednih 2-3 godine u odnosu na prijašnje razdoblje.Voda u Jadru zamućuje se iznad 10 mg/l od 9-13 % dana godišnje a voda u Žrnovnici manje. Zamućuje se za vrijeme velikih oborina i obično traje razmjerno kratko.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Štambuk-Giljanović, Nives; Dumanić, Tina; Poljak, Mirjana
Značajke izvora Jadra i Žrnovnice // Kvaliteta i zdravstvena ispravnost vode za piće (Zbornik sažetaka)
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 1995. str. 22-22 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
Štambuk-Giljanović, N., Dumanić, T. & Poljak, M. (1995) Značajke izvora Jadra i Žrnovnice. U: Kvaliteta i zdravstvena ispravnost vode za piće (Zbornik sažetaka).
@article{article, author = {\v{S}tambuk-Giljanovi\'{c}, Nives and Dumani\'{c}, Tina and Poljak, Mirjana}, year = {1995}, pages = {22-22}, keywords = {voda za pi\'{c}e, izvor Jadra, izvor \v{Z}rnovnice}, title = {Zna\v{c}ajke izvora Jadra i \v{Z}rnovnice}, keyword = {voda za pi\'{c}e, izvor Jadra, izvor \v{Z}rnovnice}, publisher = {Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}tambuk-Giljanovi\'{c}, Nives and Dumani\'{c}, Tina and Poljak, Mirjana}, year = {1995}, pages = {22-22}, keywords = {drinking water, Jadro Spring, \v{Z}rnovnica Spring}, title = {Characteristics of Jadro Spring and \v{Z}rnovnica Spring}, keyword = {drinking water, Jadro Spring, \v{Z}rnovnica Spring}, publisher = {Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font