Pregled bibliografske jedinice broj: 361367
Krmna vrijednost smjese ozimog graška i pšenice u različitim rokovima košnje
Krmna vrijednost smjese ozimog graška i pšenice u različitim rokovima košnje // Krmiva, 50 (2008), 1; 11-17 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 361367 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Krmna vrijednost smjese ozimog graška i pšenice u različitim rokovima košnje
(Forage value of winter pea/wheat mixture at different cuts)
Autori
Stjepanović, Mirko ; Gantner, Ranko ; Popović, Svetislav ; Čupić, Tihomir ; Knežević, Mladen ; Vranić, Marina
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 50
(2008), 1;
11-17
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
zelena masa ; suha tvar ; bjelančevine ; prinos
(forage ; dry matter ; proteins ; yield)
Sažetak
Na osnovu dobivenih rezultat može se zaključiti: 1.Vrijeme košnje smjese utječe na prinos bjelančevina po hektaru. Najveći prinos (1680 kg ha-1 ) ostvaren je kod visine graška oko 100 cm (pred cvatnju) i visine pšenice u klasanju. Kasnija košnja smanjuje prinos bjelančevina smjese zbog smanjenja sadržaja bjelančevina u pšenici. 2. U ukupnom prinosu suhe tvari smjese udio graška treba biti veći i kretati se od 60 do 70%. U tom slučaju košnja smjese može biti nešto kasnije (5-7 dana ), što će povećati prinos bjelančevina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0000000-3535 - Procjena oplemenjivačke vrijednosti germplazme lucerne (Medicago spp.) (Popović, Svetislav, MZOS ) ( CroRIS)
079-0730489-0275 - Dobijanje kultivara poljskog graška (Pisum sativum) visokog prinosa i kvalitete (Gantner, Ranko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Mirko Stjepanović
(autor)
Ranko Gantner
(autor)
Svetislav Popović
(autor)
Tihomir Čupić
(autor)
Mladen Knežević
(autor)
Marina Vranic
(autor)