Pregled bibliografske jedinice broj: 361331
Energetska i prehrambena vrijednost obroka u predškolskim ustanovama u Splitu
Energetska i prehrambena vrijednost obroka u predškolskim ustanovama u Splitu // Medica Jadertina, 30 (2000), 3-4; 185-196 (recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 361331 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Energetska i prehrambena vrijednost obroka u predškolskim ustanovama u Splitu
(The energetic and nutritional value of meals in preschool institutions in Split)
Autori
Ćurin, Katja ; Marušić, Jadranka
Izvornik
Medica Jadertina (0351-0093) 30
(2000), 3-4;
185-196
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
prehrana ; prehrambena vrijednost obroka ; planiranje jelovnika ; predškolska djeca
(nutrition ; nutritional value of meals ; menu planning ; preschool children)
Sažetak
U radu je izvršeno retrospektivno istraživanje energetske i prehrambene vrijednosti cjelodnevnih obroka u predškolskim ustanovama u Splitu za razdoblju od 1980.do 1999.godine. Cilj je bio utvrditi stanje prehrambene i energetske vrijednosti obroka ( trend kretanja kvalitete prehrane ) u predškolskim ustanovama u Splitu u dvadesetogodišnjem razdoblju.Također se željelo evaulirati utjecaj kontinuiranog praćenja stanja prehrane na njezinu kvalitetu, osobito nakon nove organizacije dječjih vrtića koja se primjenuje od 1991.godine. Došlo je do poboljšanja kvalitete prehrane, ali sa naglašenim oscilacijama vrijednosti ispitivanih parametara po godinama promatranja.Rijetke su analize obroka u kojima su svi ispitivani parametri u skladu s preporučenim standardima.Najčešće su vrijednosti bjelavčevina i masti povećane, a ugljikohidrata smanjene ( osobito prije nove organizacije dječjih vrtića )Takvo stanje nameće potrebu planiranja i izrade jelovnika na razini cijelog grada kako bi praćenje i mjere unapređenja prehrane bile učinkovitije i ekonomičnije.Potrebno je nastaviti pratiti kvalitetu prehrane, ali ju je prijeko potrebno i povezati sa stanjem uhranjenosti djece.Na taj način mjere za unapređenje prehrane uskladile bi se sa potrebama predškolske djece u predškolskim ustanovama .
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Split
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- EMBASE (Excerpta Medica)