Pregled bibliografske jedinice broj: 361114
Uloga kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica u prvenciji nepovoljnih učinaka na zdravlje ljudi
Uloga kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica u prvenciji nepovoljnih učinaka na zdravlje ljudi // Medica Jadertina, 31 (2001), 3-4; 193-208 (recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 361114 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica u prvenciji nepovoljnih učinaka na zdravlje ljudi
(Role of food safety monitoring in prevention of adverse effects)
Autori
Ćurin, Katja ; Marušić, Jadranka ; Cetinić, Elizabeta
Izvornik
Medica Jadertina (0351-0093) 31
(2001), 3-4;
193-208
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
zdravstvena ispravnost namirnica ; mikrobiološka analiza ; kemijska analiza ; zakoni ; pravilnici ; preventivna zdravstvena zaštita
(foodsafety ; microbiologicalanalysis ; chemical analysis ; laws and regulations ; preventive health care)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi dominantne pokazatelje zdravstvene neispravnosti namirnica i trend kretanja broja zdravstveno neispravnih namirnica u desetogodišnjem razdoblju radi usmjeravanja preventivnog rada na području istraživanja.U Županijskom Zavodu za javno zdravstvo u Splitu u razdoblju od 1990. do 2000. od ukupno pregledanih uzoraka namirnica zdravstveno neispravno bilo je 3, 1 - 10, 1 % zbog mikrobioloških para metara , a 2, 2 - 18, 8 % zbog kemijskih parametara.U razdoblju istraživanja smanjen je broj zdravstveno neispravnih namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza s obzirom na mikrobiološke i kemijske pokazatelje.U domaćoj proizvodnji u usporedbi s uvozom utvrđen je veći postotak zdravstveno neispravnih namirnica zbog sadržaja kadmija, žive i arsena, a manji zbog sadržaja olova .U kemijskim parametrima najčešći uzroci zdravstvene neispravnosti domaćih proizvoda bili su organoleptička svojstva ( 5, 2 % ) i sastav ( 2, 8 % ), a proizvoda iz uvoza sastav (2, 0 %)i aditivi ( 1, 6 % ).Najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti namirnica domaće proizvodnje su koagulaza pozitivni stafilokoki 11, 5 %, a iz uvoza kvasnice i pljesni 19, 4%.U rubriku ostalo svrstano je 78, 9 neispravnih uzoraka domaće proizvodnje, a 75, 5 %uzoraka iz uvoza. U prikazu mikrobiološke neispravnosti namirnica potrebno je zbog jasnijeg prikaza podataka modificirati zadani obrazac , te po mogućnosti smanjiti postotak zdravstveno neispravnih namirnica svrstanih u rubriku "Ostalo ".Kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica treba nastaviti radi zaštite zdravlja pučanstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Split
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- EMBASE (Excerpta Medica)