Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 361114

Uloga kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica u prvenciji nepovoljnih učinaka na zdravlje ljudi


Ćurin, Katja; Marušić, Jadranka; Cetinić, Elizabeta
Uloga kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica u prvenciji nepovoljnih učinaka na zdravlje ljudi // Medica Jadertina, 31 (2001), 3-4; 193-208 (recenziran, članak, stručni)


CROSBI ID: 361114 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica u prvenciji nepovoljnih učinaka na zdravlje ljudi
(Role of food safety monitoring in prevention of adverse effects)

Autori
Ćurin, Katja ; Marušić, Jadranka ; Cetinić, Elizabeta

Izvornik
Medica Jadertina (0351-0093) 31 (2001), 3-4; 193-208

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
zdravstvena ispravnost namirnica ; mikrobiološka analiza ; kemijska analiza ; zakoni ; pravilnici ; preventivna zdravstvena zaštita
(foodsafety ; microbiologicalanalysis ; chemical analysis ; laws and regulations ; preventive health care)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi dominantne pokazatelje zdravstvene neispravnosti namirnica i trend kretanja broja zdravstveno neispravnih namirnica u desetogodišnjem razdoblju radi usmjeravanja preventivnog rada na području istraživanja.U Županijskom Zavodu za javno zdravstvo u Splitu u razdoblju od 1990. do 2000. od ukupno pregledanih uzoraka namirnica zdravstveno neispravno bilo je 3, 1 - 10, 1 % zbog mikrobioloških para metara , a 2, 2 - 18, 8 % zbog kemijskih parametara.U razdoblju istraživanja smanjen je broj zdravstveno neispravnih namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza s obzirom na mikrobiološke i kemijske pokazatelje.U domaćoj proizvodnji u usporedbi s uvozom utvrđen je veći postotak zdravstveno neispravnih namirnica zbog sadržaja kadmija, žive i arsena, a manji zbog sadržaja olova .U kemijskim parametrima najčešći uzroci zdravstvene neispravnosti domaćih proizvoda bili su organoleptička svojstva ( 5, 2 % ) i sastav ( 2, 8 % ), a proizvoda iz uvoza sastav (2, 0 %)i aditivi ( 1, 6 % ).Najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti namirnica domaće proizvodnje su koagulaza pozitivni stafilokoki 11, 5 %, a iz uvoza kvasnice i pljesni 19, 4%.U rubriku ostalo svrstano je 78, 9 neispravnih uzoraka domaće proizvodnje, a 75, 5 %uzoraka iz uvoza. U prikazu mikrobiološke neispravnosti namirnica potrebno je zbog jasnijeg prikaza podataka modificirati zadani obrazac , te po mogućnosti smanjiti postotak zdravstveno neispravnih namirnica svrstanih u rubriku "Ostalo ".Kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica treba nastaviti radi zaštite zdravlja pučanstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Jadranka Marušić (autor)

Avatar Url Katja Ćurin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ćurin, Katja; Marušić, Jadranka; Cetinić, Elizabeta
Uloga kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica u prvenciji nepovoljnih učinaka na zdravlje ljudi // Medica Jadertina, 31 (2001), 3-4; 193-208 (recenziran, članak, stručni)
Ćurin, K., Marušić, J. & Cetinić, E. (2001) Uloga kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica u prvenciji nepovoljnih učinaka na zdravlje ljudi. Medica Jadertina, 31 (3-4), 193-208.
@article{article, author = {\'{C}urin, Katja and Maru\v{s}i\'{c}, Jadranka and Cetini\'{c}, Elizabeta}, year = {2001}, pages = {193-208}, keywords = {zdravstvena ispravnost namirnica, mikrobiolo\v{s}ka analiza, kemijska analiza, zakoni, pravilnici, preventivna zdravstvena za\v{s}tita}, journal = {Medica Jadertina}, volume = {31}, number = {3-4}, issn = {0351-0093}, title = {Uloga kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica u prvenciji nepovoljnih u\v{c}inaka na zdravlje ljudi}, keyword = {zdravstvena ispravnost namirnica, mikrobiolo\v{s}ka analiza, kemijska analiza, zakoni, pravilnici, preventivna zdravstvena za\v{s}tita} }
@article{article, author = {\'{C}urin, Katja and Maru\v{s}i\'{c}, Jadranka and Cetini\'{c}, Elizabeta}, year = {2001}, pages = {193-208}, keywords = {foodsafety, microbiologicalanalysis, chemical analysis, laws and regulations, preventive health care}, journal = {Medica Jadertina}, volume = {31}, number = {3-4}, issn = {0351-0093}, title = {Role of food safety monitoring in prevention of adverse effects}, keyword = {foodsafety, microbiologicalanalysis, chemical analysis, laws and regulations, preventive health care} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • EMBASE (Excerpta Medica)





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font