Pregled bibliografske jedinice broj: 361051
Prehrana u domovima za starije osobe u Splitu
Prehrana u domovima za starije osobe u Splitu // Medica Jadertina, 36 (2006), 1-2; 23-30 (recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 361051 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana u domovima za starije osobe u Splitu
(Nutrition in old people's homes in Split)
Autori
Ćurin, Katja ; Marušić, Jadranka ; Čulin, Sanja
Izvornik
Medica Jadertina (0351-0093) 36
(2006), 1-2;
23-30
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
osobe starije dobi ; domovi umirovljenika ; prehrana ; prehrambeni standardi ; evaluacija prehrane
(the elderly ; old people's homes ; nutrition ; nutritional standards ; nutrition evaluation)
Sažetak
Prehrambena i energetska vrijednost obroka trebaju biti u skladu sa specifičnim potrebama u ljudi starije životne dobi.Izbor namirnica i prehrambeno -energetsku vrijednost dnevnih obroka treba uskladiti sa fiziološkim promjenama na kardiovskularnom, lokomotornom , gastrointestinalnom, endokrinom i ostalim sustavima u starijih osoba.U radu se ispitivala kvaliteta prehrane u domovima za starije osobe u Splitu u odnosu na preporučene vrijednosti radi predlaganja mjera za unapređenje.Urazdoblju od 1999.do 2004.godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Splitu ispitana je prehrambena i energetska vrijednost 108 dnevnih obroka uzetih 6 puta godišnje metodom slučajnog izbora u tri doma za starije osobe u Splitu. Analizirane vrijednosti uspoređene su sa zadanim normativima.Ispitivana je i učestalost korištenja namirnica iz osnovnih skupina.Zadovoljenje bjelančevina u odnosu na normativ kreće se u rasponu od 72, 5 % do 116, 6 %, masti od 66.7 % do 159, 7 %, ugljikohidrata od 86, 4 %do 107, 9 %, energetske vrijednostiod 83, 0 % do 119, 4 % u istraživanom razdoblju . Vrijednosti su dosta neujednačene i variraju po domovima i godinama .Udio prehrambenih tvari u ukupnoj energetskoj vrijednosti obroka značajno ne odstupa od zadanih preporuka . Jelovnici su jednolični, a prema anketi nedovoljno su zzastupljene slijedeće namirnice .riba, riblji proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, mahunarke , te sezonsko voće i povrće. Često se koriste masna jela . Jelovnik bi trebalo raznoliko sastaviti te češće jesti ribu i riblje proizvode, sezonsko svježe voće i povrće, nemasne mliječne proizvode, pileće , teleće i pureće meso bez masnoća, te proizvode od integralnih žitarica. Izmjene u prehrani pozitivno bi utjecale na tijek i komplikacije kroničnih bolesti u starijih osoba.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CA Search (Chemical Abstracts)