Pregled bibliografske jedinice broj: 360919
Utjecaj hranidbe na količinu i sastav mlijeka na mliječnoj farmi Srednje gospodarske škole u Križevcima
Utjecaj hranidbe na količinu i sastav mlijeka na mliječnoj farmi Srednje gospodarske škole u Križevcima, 2008. (ostalo).
CROSBI ID: 360919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranidbe na količinu i sastav mlijeka na mliječnoj farmi Srednje gospodarske škole u Križevcima
(Influence of feeding on quantity and milk composition on cattle farm of Križevci secondary agricultural school)
Autori
Čuklić, Dražen ; Jelen, Tatjana ; Poljak, Franjo ; Crnčić, Josip ; Marenčić, Dejan
Izvornik
Krmiva
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo
Godina
2008
Ključne riječi
krave u laktaciji ; ureja ; utjecaj hranidbe
(Cows in lactation ; urea ; effect of feeding)
Sažetak
Određivanje kemijskog sastava mlijeka proizvođačima i otkupljivačima mlijeka služi kao jedan od parametara za utvrđivanje otkupne cijene mlijeka. Nutricionistima količina ureje u mlijeku pokazuje hranidbeni status mliječnih krava. U 2004., 2005. i 2006. na farmi krava muzara u govedarskom praktikumu Srednje gospodarske škole u Križevcima kvartalno je praćena količina mlijeka. Sastav mlijeka i količina ureje u pojedinačnim uzorcima analizirani su u Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete mlijeka u Križevačkoj Poljanki. U svakom kontroliranom razdoblju nakon analize mlijeka i obroka učinjene su korekcije obroka uslijed čega je došlo do promjena u količini i sastavu mlijeka. Ureja se na početku kretala od vrlo niskih 5, 38 mg/dl pa do 15-20 mg/dl u sredini kontrole, da bi završila na 25 mg/dl na kraju kontroliranog razdoblja. Povećanje količine ureje pratilo je i povećanje količine mlijeka od 14, 46 kg na početku kontrole do 26, 52 kg na kraju kontroliranog razdoblja. Statistički je utvrđena vrlo visoka pozitivna povezanost (P<0, 001) između sadržaja proteina mlijeka i bezmasne suhe tvari u mlijeku u svim kontrolama. Isto tako je utvrđena vrlo visoka povezanost (P<0, 001) između sadržaja mliječne masti i suhe tvari u mlijeku od 3. do 10. kontrole što je tumačeno utjecajem povećanja količine sirove vlaknine obroka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci