Pregled bibliografske jedinice broj: 360423
Uloga antioksidansa u prehrani i prevenciji kardiovaskularnih bolesti
Uloga antioksidansa u prehrani i prevenciji kardiovaskularnih bolesti // Medica Jadertina, 31 (2001), 1-2; 29-39 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 360423 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga antioksidansa u prehrani i prevenciji kardiovaskularnih bolesti
(The role antioxidants in nutrition and the prevention of cardiovascular diseases)
Autori
Ćurin, Katja
Izvornik
Medica Jadertina (0351-0093) 31
(2001), 1-2;
29-39
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kardiovaskularne bolesti ; prevencija ; prehrana ; antioksidansi
(cardiovascular diseases ; prevention ; nutrition ; antioxidants)
Sažetak
Kardivaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti u razvijenim zemljama svijeta, te postaju vodeći socijalno-medicinski problem suvremenog društva.Promjenom načina života može se utjecati na većinu čimbenika rizičnih za razvoj kardiovaskularnih bolesti (hipertenzije, hiperlipidemija, pretilost, prehrana, pušenje, fizička neaktivnost, stres), osim genetskih.U novije vrijeme izvršena su mnoga istraživanja čiji rezultati iskazuju da antioksidansi (vitamin E, C, beta-karoten, flavonoidi, likopen, selen)pomažu u prevenciji ateroskleroze(patološke osnove najznačajnijih bolesti cirkulacijskog sustava) i mijenjaju progresiju bolesti.Kako se antioksidansi unose u organizam uglavnom preko hrane ona bi mogla, uz primjenu znanstvenih spoznaja, postati jedan od ključnih čimbenika u prevenciji kardiovaskularnih bolesti ubudućnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- EMBASE (Excerpta Medica)