Pregled bibliografske jedinice broj: 359433
Ulje smanjuje biomarkere oksidativnog stresa
Ulje smanjuje biomarkere oksidativnog stresa, 2007. (popularni rad).
CROSBI ID: 359433 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ulje smanjuje biomarkere oksidativnog stresa
(Effect of olive oils on biomarkers of oxidative stress)
Autori
Peruzović, Marijana
Izvornik
Maslina, časopis za maslinarstvo i uljarstvo (ISSN 1334-6903), God. 4. broj 13, ožujak 2007, 68-70.
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2007
Ključne riječi
maslinovo ulje; oksidativni stres; biomarkeri; DNA
(olive oil; oxidative stress; biomarkers; DNA)
Sažetak
Opisuju se rezultati najnovijih istraživanja koja su pokazala da je konzumiranje maslinova ulja korisno i da može značajno smanjiti omjer oksidacije DNA. Nadalje, konzumiranje maslinova ulja može objasniti neke razlike u incidenciji raka u sjevernoj i južnoj Europi. U mediteranskim zemljama učestalost pojedinih vrsta raka niža je od one u sjevenoj Europi. Iako spomenuta studija sugerira da maslinovo ulje može smanjiti oštećenje DNA, koje može dovesti do raka, potrebna su dodatna dugotrajna istraživanja da se taj učinak potvrdi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti
Napomena
Rubrika ZDRAVLJE u časopisu Maslina.