Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 359417

Polifenolni sastav i antioksidacijska svojstva komercijalnih voćnih čajeva: utjecaj dodatka askorbinske kiseline i meda


Bukovac, Nikolina
Polifenolni sastav i antioksidacijska svojstva komercijalnih voćnih čajeva: utjecaj dodatka askorbinske kiseline i meda, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 359417 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenolni sastav i antioksidacijska svojstva komercijalnih voćnih čajeva: utjecaj dodatka askorbinske kiseline i meda
(Polyphenolic composition and antioxidant properties of commercial fruit teas: the influence of ascorbic acid and honey addition)

Autori
Bukovac, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.05

Godina
2008

Stranica
51

Mentor
Piljac Žegarac, Jasenka

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost ; fenoli ; HPLC ; voćni čajevi
(antioxidant activity ; fruit teas ; HPLC ; phenols)

Sažetak
Vino, kava, sokovi i čajevi spadaju u svakodnevne namirnice s dokazanim antioksidacijskim svojstvima. Premda su zeleni, crni i bijeli čajevi do sada već bili predmeti raznih istraživanja, malo je pažnje posvećeno voćnim čajevima i njihovom antioksidacijskom potencijalu. Stoga je cilj ovog rada bio odrediti ukupne fenole, fenolni sastav te antioksidacijska aktivnost deset komercijalnih voćnih čajeva prisutnih na tržištu sa i bez dodatka askorbinske kiseline i meda. Koncentracija ukupnih fenola određena je reakcijom s Folin-Ciocalteau reagensom, a antioksidacijska aktivnost reakcijama s željezo(III)-tripiridiltriazin (FRAP), te radikalima 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) (ABTS) i 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH). Spektrofotometrijski je određen i intenzitet obojenja, ABS450. Rezultati spektrofotometrijskih metoda ukazuju na veliku gradaciju u vrijednostima ; tako se po sadržaju ukupnih fenola i antioksidacijskoj aktivnosti najviše ističu čajevi Šipak, i Vanilija i jagoda, dok se najslabijim pokazao Pink grejp. Identifikacija pojedinačnih fenolnih spojeva provedena je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Dva najzastupljenija fenolna spoja u analiziranim uzorcima su klorogenska kiselina i epigalokatehin-galat. Dodatkom askorbinske kiseline u čajeve zabilježen je prosječni porast vrijednosti ukupnih fenola (2, 56 puta), kao i antioksidacijske aktivnosti (do 56%, ovisno o metodi) dok je dodatkom meda u čajeve s askorbinskom kiselinoma došlo do prosječnog pada vrijednosti ukupnih fenola (28%) i značajnog pada antioksidacijske aktivnosti ali samo u slučaju DPPH metode (22%). Visoki stupanj korelacija između sadržaja ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti ukazuje na činjenicu da su upravo fenolni spojevi odgovorni za antioksidacijsku aktivnost čajeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
098-0982913-2829 - Molekularna regulacija biljnog razvitka (Salopek-Sondi, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Piljac Žegarac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Bukovac, Nikolina
Polifenolni sastav i antioksidacijska svojstva komercijalnih voćnih čajeva: utjecaj dodatka askorbinske kiseline i meda, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bukovac, N. (2008) 'Polifenolni sastav i antioksidacijska svojstva komercijalnih voćnih čajeva: utjecaj dodatka askorbinske kiseline i meda', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bukovac, Nikolina}, year = {2008}, pages = {51}, keywords = {antioksidacijska aktivnost, fenoli, HPLC, vo\'{c}ni \v{c}ajevi}, title = {Polifenolni sastav i antioksidacijska svojstva komercijalnih vo\'{c}nih \v{c}ajeva: utjecaj dodatka askorbinske kiseline i meda}, keyword = {antioksidacijska aktivnost, fenoli, HPLC, vo\'{c}ni \v{c}ajevi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bukovac, Nikolina}, year = {2008}, pages = {51}, keywords = {antioxidant activity, fruit teas, HPLC, phenols}, title = {Polyphenolic composition and antioxidant properties of commercial fruit teas: the influence of ascorbic acid and honey addition}, keyword = {antioxidant activity, fruit teas, HPLC, phenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font