Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 359311

Oksidacija heksanola pomoću nerastućih stanica pekarskog kvasca


Pincan, Petra; Posejpal, Snježana; Valentović, Ivana; Vrsalović Presečki, Ana; Vasić-Rački, Đurđa
Oksidacija heksanola pomoću nerastućih stanica pekarskog kvasca // Applied Biocatalysis 4th meeting of students and university professors / Vasić-Rački, Đurđa ; Zelić, Bruno (ur.).
Zagreb: Logo-press, 2008. str. 15-15 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 359311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Oksidacija heksanola pomoću nerastućih stanica pekarskog kvasca
(Hexanol oxidation catalyzed by non-growing baker's yeast cells)

Autori
Pincan, Petra ; Posejpal, Snježana ; Valentović, Ivana ; Vrsalović Presečki, Ana ; Vasić-Rački, Đurđa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Applied Biocatalysis 4th meeting of students and university professors / Vasić-Rački, Đurđa ; Zelić, Bruno - Zagreb : Logo-press, 2008, 15-15

ISBN
978-953-6470-39-6

Skup
4th meeting of students and university professors

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 28.05.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pekarski kvasac; heksanal; alkohol dehidrogenaza; modeliranje
(baker's yeast; hexanal; alcohol dehgydrogenase; modelling)

Sažetak
Postoje dva načina provođenja biotransformacija ; uz cijele stanice ili uz izolirane enzime. U usporedbi sa izoliranim enzimima, priprema cijelih stanica je puno jednostavnija i bez visokih troškova [1]. Kvasci su izvori čitavog niza enzima, te se smatraju najpopularnijim biokatalizatorom u obliku cijele stanice. U ovom radu provedena je oksidacija heksanola uz cijele stanice kvasca. Navedena reakcija je katalizirana enzimom alkohol dehidrogenaza (ADH) koji je u stanici kvasca odgovoran za reakciju redukcije acetaldehida. Enzim alkohol dehidrogenaza spada u skupinu oksidoreduktaza, što znači da bi katalizarao pojedinu reakciju zahtijeva koenzim. Tako je u reakciji biokatalitičke oksidacije heksanola uz enzim, potrebno prisustvo koenzima NAD+. Obzirom na visoku cijenu koenzima ispitana su dva načina njegove regeneracije. Prva ispitana regeneracijska metoda sastoji se u dodatku acetaldehida čijom redukcijom kataliziranom s ADH nastaje etanol. Druga metoda uključuje dodatak kisika koji korištenjem respiratornog sustava stanica regenerira potrebni koenzim. Za provedbu navedene oksidacije uz regeneraciju koenzima dodatkom acetaldehida korištene su i permeabilizirane stanice kvasca. Permeabilizacija je provedena na način da su stanice tretirane sa detergentom CTAB, kojim se perforirala stanična stjenka čime je omogućena brža difuziju supstrata i produkta. Biokatalitičkom oksidacijom heksanola uz pekarski kvasac uz heksanal nastaje i heksan kiselina. U literaturi je pronađeno da je nastajanje heksan kiseline moguće izbjeći provođenjem oksidacije heksanola u dvofaznom sustavu [2]. Stoga je u ovom radu biokatalitička oksidacija heksanola provedena u vodenom mediju, te u dvofaznom sustavu heksan-voda. Prilikom biokatalitičke oksidacije heksanola uz regeneraciju koenzima dodatkom acetaldehida najviša konverzija heksanola (94 %) je dobivena u vodenom sustavu uz permeabilizirane stanice kvasca. Najviše heksanala uz istu metodu regeneracije dobiveno je uz permeabilizirane stanice u dvofaznom sustavu (52 %). Provođenjem ispitivane reakcije uz regeneraciju koenzima uvođenjem kisika dobivena je 100 %-tna konverzija heksanola u oba ispitana sustava. Iskorištenje na heksanalu je u oba slučaja bilo izrazito nisko. [1] Ishige T, Honda K, Shimizu S, Curr Opin Chem Biol 2005, 9:174-180 [2] Capparet L, Larroche C, Biocatal Biotransform 2004, 22:291-296.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pincan, Petra; Posejpal, Snježana; Valentović, Ivana; Vrsalović Presečki, Ana; Vasić-Rački, Đurđa
Oksidacija heksanola pomoću nerastućih stanica pekarskog kvasca // Applied Biocatalysis 4th meeting of students and university professors / Vasić-Rački, Đurđa ; Zelić, Bruno (ur.).
Zagreb: Logo-press, 2008. str. 15-15 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Pincan, P., Posejpal, S., Valentović, I., Vrsalović Presečki, A. & Vasić-Rački, Đ. (2008) Oksidacija heksanola pomoću nerastućih stanica pekarskog kvasca. U: Vasić-Rački, Đ. & Zelić, B. (ur.)Applied Biocatalysis 4th meeting of students and university professors.
@article{article, author = {Pincan, Petra and Posejpal, Snje\v{z}ana and Valentovi\'{c}, Ivana and Vrsalovi\'{c} Prese\v{c}ki, Ana and Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJur\dja}, year = {2008}, pages = {15-15}, keywords = {pekarski kvasac, heksanal, alkohol dehidrogenaza, modeliranje}, isbn = {978-953-6470-39-6}, title = {Oksidacija heksanola pomo\'{c}u nerastu\'{c}ih stanica pekarskog kvasca}, keyword = {pekarski kvasac, heksanal, alkohol dehidrogenaza, modeliranje}, publisher = {Logo-press}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pincan, Petra and Posejpal, Snje\v{z}ana and Valentovi\'{c}, Ivana and Vrsalovi\'{c} Prese\v{c}ki, Ana and Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJur\dja}, year = {2008}, pages = {15-15}, keywords = {baker's yeast, hexanal, alcohol dehgydrogenase, modelling}, isbn = {978-953-6470-39-6}, title = {Hexanol oxidation catalyzed by non-growing baker's yeast cells}, keyword = {baker's yeast, hexanal, alcohol dehgydrogenase, modelling}, publisher = {Logo-press}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font