Pregled bibliografske jedinice broj: 359237
Utjecaj opterećenja trsa na kakvoću vina cv. graševina bijela
Utjecaj opterećenja trsa na kakvoću vina cv. graševina bijela // Zbornik radova, 41. Hrvatski&1.Međunarodni znanstveni simpozij agronoma, 2006.
Opatija, Hrvatska, 2006. str. 729-730 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 359237 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj opterećenja trsa na kakvoću vina cv. graševina bijela
(Impact of bud loading on wine quality of cv. riesling italico)
Autori
Hruškar, Miodrag, Jakobović, Snježana, Bukovčan Renata, Alpeza, Ivana ; Kubanović, Veronika, Gašparec-Skočić, Ljiljana, Živković, Pero
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova, 41. Hrvatski&1.Međunarodni znanstveni simpozij agronoma, 2006.
/ - , 2006, 729-730
Skup
41. Hrvatski&1.Međunarodni znanstveni simpozij agronoma, 2006.
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2006. - 17.02.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
graševina ; kakvoća mošta i vina ; opterećenje trsa ; prinos
(riesling italico ; wine and must quality ; bud loading ; yield)
Sažetak
Uobičajeni uzgojni oblik u vinogorju Kutjevo je dvokrak, tj. "bordoški uzgoj". Kod povećanog broja trsova po jedinici površine prelazi se na uzgojni oblik Guyot, a vrlo gusti sklop uvjetuje još izraženiju rezidbu (po trsu svega 8 pupova). Kod nekih sorti vinove loze je to opravdano jer mogu dati rod na prvim pupovima od baze, međutim za graševinu je poznato da ona najveći rod daje od petog do devetog pupa. Pokus je postavljen na dva uzgojna oblikarezidbe (dvokrak s 24 pupa i kratki rez sa 8 pupova po trsu). Određeni su ampelografski parametri i provedena je fizikalno-kemijska analiza mošta i vina. Prinos je kod kratke rezidbe trostruko niži u odnosu na dugu rezidbu. Slador je u grožđu bio viši kod kratke rezidbe što je rezultiralo višim sadržajem alkohola i ekstrakta u vinu. U vinu duge rezidbe bio je viši sadržaj ukupne kiselosti, kalija i kalcija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi
Profili:
Ljiljana Gašparec-Skočić
(autor)
Veronika Kubanović
(autor)
Ivana Alpeza
(autor)
Mirjana Hruškar
(autor)