Pregled bibliografske jedinice broj: 359225
Bioraznolikost samoniklog jagodastog voća i mogućnosti u oplemenjivanju
Bioraznolikost samoniklog jagodastog voća i mogućnosti u oplemenjivanju // Knjiga sažetaka Trećeg hrvatskog oplemenjivačkog i sjemenarskog kongresa / Kolak, Ivan ; Perica, Slavko ; Šatović, Zlatko ; Strikić, Frane (ur.).
Zagreb: Hrvatsko oplemenjivačko, sjemenarsko i rasadničarsko društvo (HOSRD), Zagreb i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, 2008. str. 84-85 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 359225 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioraznolikost samoniklog jagodastog voća i mogućnosti u oplemenjivanju
(Biodiversity of wild edible berry fruits and breeding potentialities)
Autori
Šindrak, Zoran ; Dujmović Purgar, Dubravka ; Duralija, Boris ; Voća, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka Trećeg hrvatskog oplemenjivačkog i sjemenarskog kongresa
/ Kolak, Ivan ; Perica, Slavko ; Šatović, Zlatko ; Strikić, Frane - Zagreb : Hrvatsko oplemenjivačko, sjemenarsko i rasadničarsko društvo (HOSRD), Zagreb i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, 2008, 84-85
Skup
Treći hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 27.05.2008. - 30.05.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
samonikle voćne vrste; jagodaste vrste; bioraznolikost; oplemenjivanje
(wild edible fruit species; berry fruits; biodiversity; breeding)
Sažetak
Hrvatska se zahvaljujući svojem zemljopisnim položajem i očuvanosti prirodnih staništa odlikuje velikom bioraznolikošću samoniklog jagodastog voća. Terenskim istraživanjem i proučavanjem dostupne literature determiniran je veliki broj vrsta unutar rodova Rubus (33), Ribes (9), Fragaria (6), Vaccinium (4) i Sambucus (3). Lokalno stanovništvo tradicionalno sakuplja plodove nekih vrsta iz ovih rodova od zbog svojih izuzetnih nutritivnih i organoleptičkih svojstava. Plodovi se koriste u svježem stanju, ali se mogu preraditi u sokove, džemove, likere ili sušiti za pripravu čajeva i dr. Osim plodova koriste se i drugi dijelovi ovih biljaka, pogotovo u narodnoj medicini. Oplemenjivanjem bilja stvorene su brojne sorte koje se nalaze u komercijalnoj proizvodnji, a izvorište imaju u samoniklim srodnicima. Utvrdili smo da su populacije samoniklog jagodastog voća u Republici Hrvatskoj jedinstvene, te se prilično razlikuju od sorata kultiviranih voćnih vrsta. Do sada nije bilo oplemenjivačkog rada na jagodastom voću kod nas, tako da se u uzgoju nalaze isključivo introducirane sorte. Istovremeno samonikle vrste imaju veliki potencijal u poboljšanju postojećih ili stvaranju vlastitih sorata. Uslijed dugotrajnog djelovanja prirodne selekcije samonikle jagodaste voćne vrste prilagodile su se ekološkim uvjetima staništa i razvile mehanizme otpornosti na biotske i abiotske činitelje. Temeljem svega navedenog može se zaključiti da postoje velike mogućnosti iskorištenja bioraznolikosti samoniklog jagodastog voća u oplemenjivačkom radu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1191193-1943 - Bioraznolikost populacija samoniklog voća u Hrvatskoj (Duralija, Boris, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb