Pregled bibliografske jedinice broj: 357257
Izolacija bakterije Staphylococcus aureus iz kontaminiranih namirnica
Izolacija bakterije Staphylococcus aureus iz kontaminiranih namirnica, 1999., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 357257 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija bakterije Staphylococcus aureus iz kontaminiranih namirnica
(Isolation bacteria Staphylococcus aureus from contaminated food)
Autori
Milinović, Zdenka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
1999
Stranica
49
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
izolacija; Staphylococcus aureus; kontaminirana namirnica
(isolation; Staphylococcus aureus; food contaminated)
Sažetak
Sigurnost hrane koju svakodnevno konzumiramo od velike je važnosti za svakog čovjeka. To obvezuje pojedinca, društvo i državu da hrani obrate najveću pozornost kako bi doista značila život, a ne da ga na bilo koji način ugrozi, ošteti zdravlje ili u najgorem slučaju, oduzme taj isti život kojemu je i posvećena. Suvremen čovjek želi hranu dobrog izgleda , lijepo pakiranu, određene boje, tvrdoće, konzinstencije, koja se ne kvari, dugo traje, koja je slobodna od kemikalija, čista ili potpuno prirodna, bezopasna. Netko tu sigurnost mora garantirati.Moramo uzeti u obzir poznatu činjenicu da svaka tvar u određenoj količini može biti toksična i da ništa na svijetu nije apsolutno sigurno.Zato nam je potrebno veliko znanje jer sve ovisi o hrani, pa i budućnosti čovjeka na Zemlji. Danas su već dobro proučeni različiti toksini koji se javljaju u hrani.Trovanja hranom mogu biti izazvana kemijskim tvarima, otrovnim biljkama, bakterijama i njihovim toksinima, mikotoksinima (produkti metabolizma brojnih plijesni), produktima bakterijske razgradnje i metabolizma. Cilj rada bio je istražiti uspješnost izolacije Staphylococcus aureus iz hrane jer je to bakterija koja često izaziva otrovanje u ljudi putem svog enterotoksina. Za izolaciju Staphylococcus aureus korištene su dvije hranjive tekuće podloge: a) 10 % slani bujon b) Giolitti- Cantoni bujon Uspoređen je i rast čistih kultura S.aureus i S.epidermidis pomoću ranije navedenih tekućih podloga, te je istražena uspješnost izolacije S.aureus iz umjetno kontaminiranih i iz prirodno kontaminiranih uzoraka pomoću slanog i Giolitti-Cantoni bujona.
Izvorni jezik
Hrvatski