Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 357257

Izolacija bakterije Staphylococcus aureus iz kontaminiranih namirnica


Milinović, Zdenka
Izolacija bakterije Staphylococcus aureus iz kontaminiranih namirnica, 1999., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 357257 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija bakterije Staphylococcus aureus iz kontaminiranih namirnica
(Isolation bacteria Staphylococcus aureus from contaminated food)

Autori
Milinović, Zdenka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.12

Godina
1999

Stranica
49

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
izolacija; Staphylococcus aureus; kontaminirana namirnica
(isolation; Staphylococcus aureus; food contaminated)

Sažetak
Sigurnost hrane koju svakodnevno konzumiramo od velike je važnosti za svakog čovjeka. To obvezuje pojedinca, društvo i državu da hrani obrate najveću pozornost kako bi doista značila život, a ne da ga na bilo koji način ugrozi, ošteti zdravlje ili u najgorem slučaju, oduzme taj isti život kojemu je i posvećena. Suvremen čovjek želi hranu dobrog izgleda , lijepo pakiranu, određene boje, tvrdoće, konzinstencije, koja se ne kvari, dugo traje, koja je slobodna od kemikalija, čista ili potpuno prirodna, bezopasna. Netko tu sigurnost mora garantirati.Moramo uzeti u obzir poznatu činjenicu da svaka tvar u određenoj količini može biti toksična i da ništa na svijetu nije apsolutno sigurno.Zato nam je potrebno veliko znanje jer sve ovisi o hrani, pa i budućnosti čovjeka na Zemlji. Danas su već dobro proučeni različiti toksini koji se javljaju u hrani.Trovanja hranom mogu biti izazvana kemijskim tvarima, otrovnim biljkama, bakterijama i njihovim toksinima, mikotoksinima (produkti metabolizma brojnih plijesni), produktima bakterijske razgradnje i metabolizma. Cilj rada bio je istražiti uspješnost izolacije Staphylococcus aureus iz hrane jer je to bakterija koja često izaziva otrovanje u ljudi putem svog enterotoksina. Za izolaciju Staphylococcus aureus korištene su dvije hranjive tekuće podloge: a) 10 % slani bujon b) Giolitti- Cantoni bujon Uspoređen je i rast čistih kultura S.aureus i S.epidermidis pomoću ranije navedenih tekućih podloga, te je istražena uspješnost izolacije S.aureus iz umjetno kontaminiranih i iz prirodno kontaminiranih uzoraka pomoću slanog i Giolitti-Cantoni bujona.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Milinović, Zdenka
Izolacija bakterije Staphylococcus aureus iz kontaminiranih namirnica, 1999., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Milinović, Z. (1999) 'Izolacija bakterije Staphylococcus aureus iz kontaminiranih namirnica', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Milinovi\'{c}, Zdenka}, year = {1999}, pages = {49}, keywords = {izolacija, Staphylococcus aureus, kontaminirana namirnica}, title = {Izolacija bakterije Staphylococcus aureus iz kontaminiranih namirnica}, keyword = {izolacija, Staphylococcus aureus, kontaminirana namirnica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Milinovi\'{c}, Zdenka}, year = {1999}, pages = {49}, keywords = {isolation, Staphylococcus aureus, food contaminated}, title = {Isolation bacteria Staphylococcus aureus from contaminated food}, keyword = {isolation, Staphylococcus aureus, food contaminated}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font