Pregled bibliografske jedinice broj: 357162
Primjena HACCP-a u proizvodnji bezalkoholnih pića
Primjena HACCP-a u proizvodnji bezalkoholnih pića, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 357162 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena HACCP-a u proizvodnji bezalkoholnih pića
(Aplication HACCP in the production unalcoholic drinks)
Autori
Jović, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
27.02
Godina
2001
Stranica
50
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
HACCP; mikrobiološka opasnost; bezalkoholna pića
(HACCP; microbiological hazard; unalcoholic drinks)
Sažetak
HACCP sustav ima sve veći značaj u proizvodnji zdravstveno ispravnog proizvoda. To je planski način kontrole svake mikrobiološke opasnosti koja se može pojaviti u svim fazama proizvodnje.Primjenom HACCP sustava nastoji se identificirati problem prije njegove pojave.Njegovom primjenom u proizvodnji bezalkoholnih pića udovoljeno je strogim zahtjevima u kontroli kvalitete sirovina i uvjeta proizvodnje. Važno stajalište HACCP sustava je određivanje kritičnih granica kako bi se osiguralo da aktivnost u istraživanoj CCP budu pod kontrolom. U ovom radu iznesen je pristup koji omogućava određivanje kritičnih granica u odnosu na potencijalno opasne mikroorganizme. Pristup se zasniva na identifikaciji mikroorganizama, te određivanju njihovog broja na elementima proizvodnog lanca, kao i u gotovom prehrambenom proizvodu. Mikrobiološkim istraživanjem i matematičkim modelima moguće je predvidjeti da li će neki mikroorganizam rasti ili će biti uništen u tijeku proizvodnje. Kvantitativna procjena opasnosti može se primjeniti za određivanje prihvatljivosti ili neprihvatljivosti proizvoda.Ako je razina mikroorganizama prihvatljiva, kritične granice se mogu potvrditi u istraživanoj CCP.
Izvorni jezik
Hrvatski