Pregled bibliografske jedinice broj: 357159
Mikrobiološka ispravnost namirnica u restoranu društvene prehrane
Mikrobiološka ispravnost namirnica u restoranu društvene prehrane, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 357159 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka ispravnost namirnica u restoranu društvene prehrane
(Microbiological safety of food in the company restaurant)
Autori
Bubalo, Boža
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
06.03
Godina
2001
Stranica
76
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
hrana-namirnica; kontaminacija; mikroorganizmi; izolacija; kvarenje namirnica
(food; contamination; microorganisms; isolation; spoilage of food)
Sažetak
Prehrana na radnom mjestu ili za vrijeme rada omogućuje zaposleniku izbalansiranu prehranu primjerenu njegovim psihofizičkim naporima u danu, tjednu ili mjesecu.Ta hrana, mora pored gastronomskih zahtjeva, biti i zdravstveno ispravna.Jedan od kriterija zdravstvene ispravnosti je i mikrobiološka ispravnost.Pravilnikom o mikrobiološkim standardima za namirnice propisan je standard za gotova jela pripremljena u restoranima.Tijekom1999. i 2000. godine anlizirano je 227 uzoraka hrane uzrokovane u restoranu Društvene prehrane "Podravka".Cilj te mikrobiološke kontrole bio je utvrditi da li se primjenjuju zadovoljavajući postupci u toku pripreme i raspodijele te hrane.Tijekom 1999.godine od 110 analiziranih uzoraka, 11 uzoraka ne odgovara propisanom standardu.U 2000.godini od 117 analiziranih uzoraka, propisanom standardu ne odgovaraju 4 uzorka.Vidljivo je da su u 2000.godini dobiveni znatno bolji rezultati što ukazuje na poboljšanje u postupku pripreme i raspodjele hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski