Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 355977

Manzoni bijeli - novi vinski kultivar u Hrvatskoj


Kozina, Bernard; Karoglan, Marko; Rendulić, Ivana; Osrečak, Mirela
Manzoni bijeli - novi vinski kultivar u Hrvatskoj // Drugi hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres - Program i sažeci / Ivan Kolak (ur.).
Zagreb: GRAFO 900 - Zagreb, 2006. str. 64-65 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 355977 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Manzoni bijeli - novi vinski kultivar u Hrvatskoj
(Manzoni bianco - A new grapevine cultivar in Croatia)

Autori
Kozina, Bernard ; Karoglan, Marko ; Rendulić, Ivana ; Osrečak, Mirela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Drugi hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres - Program i sažeci / Ivan Kolak - Zagreb : GRAFO 900 - Zagreb, 2006, 64-65

Skup
Drugi hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 23.05.2006. - 27.05.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Manzoni bijeli ; vinogradarsko-vinarska proizvodnja ; introdukcija sorti
(Manzoni bianco ; vitiviniculture production ; introduction)

Sažetak
Manzoni bijeli jedan je od novijih talijanskih kultivara uveden zadnjih godina u proizvodnju u hrvatskim vinogradima, a na osnovi rezultata višegodišnjih istraživanja bioloških i gospodarskih karakteristika u uvjetima kontinentalne Hrvatske. Obzirom na kasnije vrijeme kretanja vegetacije u odnosu na druge kultivare, ranije dozrijevanje grožđa, zadržavanje visoke razine ukupne kiselosti, te kraći vegetacijski period, odnosno ukupno postignute proizvodne rezultate, poglavito u pogledu kakvoće grožđa i vina, daju nam za pravo tvrditi da je sortiment kontinentalne Hrvatske na ovaj način doista unaprijeđen i obogaćen. Općenito držimo da je u zadnje vrijeme u hrvatskom vinogradarstvu i vinarstvu ozbiljan i temeljit rad na introdukciji sorti neopravdano zapostavljen. Naime, treba uvijek imati na umu da novi vinogradarsko vinarski svijet svoju snagu i konkurentnost na tržištu temelji upravo na introdukciji sorti iz različitih europskih vinorodnih zemalja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kozina, Bernard; Karoglan, Marko; Rendulić, Ivana; Osrečak, Mirela
Manzoni bijeli - novi vinski kultivar u Hrvatskoj // Drugi hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres - Program i sažeci / Ivan Kolak (ur.).
Zagreb: GRAFO 900 - Zagreb, 2006. str. 64-65 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Kozina, B., Karoglan, M., Rendulić, I. & Osrečak, M. (2006) Manzoni bijeli - novi vinski kultivar u Hrvatskoj. U: Ivan Kolak (ur.)Drugi hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres - Program i sažeci.
@article{article, author = {Kozina, Bernard and Karoglan, Marko and Renduli\'{c}, Ivana and Osre\v{c}ak, Mirela}, year = {2006}, pages = {64-65}, keywords = {Manzoni bijeli, vinogradarsko-vinarska proizvodnja, introdukcija sorti}, title = {Manzoni bijeli - novi vinski kultivar u Hrvatskoj}, keyword = {Manzoni bijeli, vinogradarsko-vinarska proizvodnja, introdukcija sorti}, publisher = {GRAFO 900 - Zagreb}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kozina, Bernard and Karoglan, Marko and Renduli\'{c}, Ivana and Osre\v{c}ak, Mirela}, year = {2006}, pages = {64-65}, keywords = {Manzoni bianco, vitiviniculture production, introduction}, title = {Manzoni bianco - A new grapevine cultivar in Croatia}, keyword = {Manzoni bianco, vitiviniculture production, introduction}, publisher = {GRAFO 900 - Zagreb}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font