Pregled bibliografske jedinice broj: 355977
Manzoni bijeli - novi vinski kultivar u Hrvatskoj
Manzoni bijeli - novi vinski kultivar u Hrvatskoj // Drugi hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres - Program i sažeci / Ivan Kolak (ur.).
Zagreb: GRAFO 900 - Zagreb, 2006. str. 64-65 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 355977 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Manzoni bijeli - novi vinski kultivar u Hrvatskoj
(Manzoni bianco - A new grapevine cultivar in Croatia)
Autori
Kozina, Bernard ; Karoglan, Marko ; Rendulić, Ivana ; Osrečak, Mirela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Drugi hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres - Program i sažeci
/ Ivan Kolak - Zagreb : GRAFO 900 - Zagreb, 2006, 64-65
Skup
Drugi hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 23.05.2006. - 27.05.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Manzoni bijeli ; vinogradarsko-vinarska proizvodnja ; introdukcija sorti
(Manzoni bianco ; vitiviniculture production ; introduction)
Sažetak
Manzoni bijeli jedan je od novijih talijanskih kultivara uveden zadnjih godina u proizvodnju u hrvatskim vinogradima, a na osnovi rezultata višegodišnjih istraživanja bioloških i gospodarskih karakteristika u uvjetima kontinentalne Hrvatske. Obzirom na kasnije vrijeme kretanja vegetacije u odnosu na druge kultivare, ranije dozrijevanje grožđa, zadržavanje visoke razine ukupne kiselosti, te kraći vegetacijski period, odnosno ukupno postignute proizvodne rezultate, poglavito u pogledu kakvoće grožđa i vina, daju nam za pravo tvrditi da je sortiment kontinentalne Hrvatske na ovaj način doista unaprijeđen i obogaćen. Općenito držimo da je u zadnje vrijeme u hrvatskom vinogradarstvu i vinarstvu ozbiljan i temeljit rad na introdukciji sorti neopravdano zapostavljen. Naime, treba uvijek imati na umu da novi vinogradarsko vinarski svijet svoju snagu i konkurentnost na tržištu temelji upravo na introdukciji sorti iz različitih europskih vinorodnih zemalja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Rendulić Jelušić
(autor)
Mirela Osrečak
(autor)
Bernard Kozina
(autor)
Marko Karoglan
(autor)