Pregled bibliografske jedinice broj: 355764
Utjecaj solarizacije loze na sadržaj antocijana u mladim crnim vinima
Utjecaj solarizacije loze na sadržaj antocijana u mladim crnim vinima // 43. Hrvatski i 3. Međunarodni Simpozij Agronoma - Zbornik radova / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Hlad-papirna konfekcija, Pluska, 2008. str. 893-896 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 355764 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj solarizacije loze na sadržaj antocijana u mladim crnim vinima
(Effect of Grapevine Solarization Technique on the Anthocyanin content in Young Red Wines)
Autori
Kozina, Bernard ; Karoglan, Marko ; Maslov, Luna ; Silić, Nika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
43. Hrvatski i 3. Međunarodni Simpozij Agronoma - Zbornik radova
/ Milan Pospišil - Zagreb : Hlad-papirna konfekcija, Pluska, 2008, 893-896
ISBN
978-953-6135-67-7
Skup
43. Hrvatski i 3. Međunarodni Simpozij Agronoma - Zbornik radova
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
solarizacija; mlada crna vina; antocijani
(solarization; young red wines; anthocyanins)
Sažetak
Tehnika solarizacije vinove loze čija je osnovna namjena refleksija sunčevog svjetla uvelike utječe na promjenu temperaturnog režima i spektra osvjetljenja zone grožđa. Osnovni cilj bio je istražiti utjecaj solarizacije na sadržaj antocijana u mladim crnim vinima sorata Pinot crni, Merlot i Cabernet sauvignon u 2005. godini. Sadržaj antocijana mjeren je na HPLC-u. Solarizacija je utjecala na viši sadržaj ukupnih antocijana u vinima Merlota i Pinota crnog, ali i na niži sadržaj istih kod Cabernet sauvignona. Sadržaj malvidin-3-glukozida bio je niži u vinu od solariziranog grožđa Cabernet sauvignona. Solarizacija je najizraženije djelovala kod Merlota, utječući na značajno povećanu razinu 3-O-glukozida delfinidina i petunidina, te acetiliranih i kumariliranih formi malvidina i peonidina. Ključne riječi: solarizacija, mlada crna vina, antocijani
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3567 - Potencijal polifenolnih spojeva sorti vinove loze (Kozina, Bernard, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb