Pregled bibliografske jedinice broj: 354360
Mogućnosti proizvodnje i korištenja kobiljeg mlijeka u Hrvatskoj
Mogućnosti proizvodnje i korištenja kobiljeg mlijeka u Hrvatskoj, 2008., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 354360 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti proizvodnje i korištenja kobiljeg
mlijeka u Hrvatskoj
(The possibilities of production and usage of
mare's milk in Croatia)
Autori
Avrelio, Dolores
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
05.02
Godina
2008
Stranica
37
Mentor
Baban, Mirjana
Ključne riječi
proizvodnja ; korištenje ; kobilje mlijeko
(production ; usage ; mare's milk)
Sažetak
Najznačajnijim svojstvom kobiljeg mlijeka smatra se nizak udio mliječne masti, te izuzetno visok udio višetruko nezasićenih masnih kiselina od kojih se sintetiziraju omega-6 i omega-3 masne kiseline čija je vrijednost nezamjenjiva za ljudski organizam. Nadalje, udio kazeina je puno manji od udjela albumina i globulina što ga čini lako probavljivim i lako se resorbira u krv. Mogućnosti primjene kobiljeg mlijeka su mnogobrojne, ali u Hrvatskoj je taj vid proizvodnje tek u povojima. Što zbog nedovoljne informiranosti, što zbog ograničenja uzrokovanih standardom društva, kobilje mlijeko nije dovoljno eksponirano, iako se može primjetiti blagi porast zanimanja za njega. Zbog nedovoljnih informacija o ovoj temi, potrebno je još izvršiti brojna znanstvena istraživanja. Nadam se da će ovaj rad doprinjeti boljem poznavanju i isticanju vrijednosti kobiljeg mlijeka. U europskim državama, a i šire, dobro su poznata njegova blagotvorna svojstva koja proizlaze iz kemijskog sastava. Velika mu je prednost što ne mora podlijegati industrijskog obradi, nego se može koristiti u izvornom obliku. U Hrvatskoj se za sada mužnjom i prodajom kobiljeg mlijeka na ekstenzivan način bavi samo “ Farma Haber” iz Rovinja. S obzirom da je cijena jedne litre kobiljeg mlijeka 20 eura, smatram da je uz ekonomsku isplativost, važnija činjenica koliko je kobilje mlijeko zdravo, upravo zbog liječenja bolesnih ljudi, a u budućnosti i do njegovog svakodnevnog korištenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZO-ZP-079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Baban, Mirjana, MZO ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Mirjana Baban
(mentor)