Pregled bibliografske jedinice broj: 353102
Konzerviranje cikle visokim temperaturama
Konzerviranje cikle visokim temperaturama, 2004., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 353102 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konzerviranje cikle visokim temperaturama
(Conservation Red Beet of high-temperature)
Autori
Špoljar, Jadranka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.10
Godina
2004
Stranica
43
Mentor
Dobričević, Nadica
Ključne riječi
povrće; cikla; Bikor; Rongette; Scarlet; visoka temperatura
(vegetables; red beet; Bikor; Rongette; Scarlet; high-temperatre)
Sažetak
Cilj istraživanja je utvrditi karakteristike sorata Bikor, Rongette i Scarlet za industrijsku preradu. Kvaliteta svježe sirovine sorte Bikor kao referentne te novih sorata u količini suhe tvari(%), veličini i obliku korijena, te karakteristike presjeka korijena. Karakteristike prerade cikle primjenom visokih temperatura odnosno pasterizacijom te potrebna mehanizacija za industrijsku preradu. Senzoričke karakteristike boje, okusa mirisa i teksture gotovog proizvoda. Ocjena kvalitete naljeva i cikle pasterizirane u staklenki. Kakvoća sirovine, klimatske prilike, sortiment, ukus potrošaća utjeću na kakvoću gotovog proizvod. Kako se sortiment cike stalno povećava, odnosno proizvode se nove sorte, tako se njihova svojstva moraju ispitati u laboratoriju. svojstva novih sorata se uspoređuju sa svojstvima starih, u cilju pronalaska sorata sa što boljim sortnim karakteristikama. U proizvodnji cikle, stare sorte se postupno zamjenjuju novima, koje odgovaraju potrebama tržišta. Treba uzeti u obzir da se ukus i potrebe potrošača mijenjaju i zato se proizvode nove sorte sa različitim količinama suhe tvari, veličinom i oblikom korijena, izgledom presjeka korijena, bojom, okusom, različitim mirisom, izgledom, teksturom gotovog proizvoda i različitim osobinama naljeva u staklenci gotovog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb