Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 352181

Postignuća u oplemenjivanju durum pšenica u Bc Institutu d.d. Zagreb s osvrtom na sortu Crodur


Tomasović, Slobodan; Mlinar, Rade; Ikić, Ivica; Puškarić, Kristijan; Palaveršić, Branko; Potočanac, Miroslav Matija; Halagić, Stevo
Postignuća u oplemenjivanju durum pšenica u Bc Institutu d.d. Zagreb s osvrtom na sortu Crodur // Zbornik sažetaka / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 65-66 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 352181 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Postignuća u oplemenjivanju durum pšenica u Bc Institutu d.d. Zagreb s osvrtom na sortu Crodur
(Achievements in breeding durum wheat at the Zagreb Bc Institute whit special reference to the Crodur variety)

Autori
Tomasović, Slobodan ; Mlinar, Rade ; Ikić, Ivica ; Puškarić, Kristijan ; Palaveršić, Branko ; Potočanac, Miroslav Matija ; Halagić, Stevo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 65-66

ISBN
978-953-6135-56-1

Skup
42. Hrvatski i 2. Međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2007. - 16.02.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
durum pšenica; tjestenina; žuti pigment; caklavost
(durum wheat; pasta; yellow pigment; vitreousness)

Sažetak
Naša zemlja ima izuzetne komparativne prednosti u proizvodnji durum pšenice. Iz toga razloga uvođenje durum pšenice u proizvodnju je od posebnog značaja za dobivanje kvalitetne tjestenine. Iz godine u godinu raste interes za njeno sve veće konzumiranje. Uvidjevši značaj ove vrste strne žitarice još prije 1985. godine u Bc Institutu d.d. Zagreb smo prvi u zemlji inicirali oplemenjivački program s ciljem stvaranja vlastitih durum pšenica. Svrha je bila stvoriti sorte visokog proizvodnog kapaciteta rodnosti i odlične kakvoće zrna, a što se posebice odnosi na caklava i tvrda zrna, te krupicu (semol, semolin) s višim sadržajem žutog pigmenta i proteina. Kao rezultat tog 20-godišnjeg oplemenjivačkog rada priznate su 3 sorte povoljnih gospodarskih svojstava. Prva sorta Primadur je standard u Komisiji za priznavanje sorti. Ovom prigodom osvrnut ćemo se na novopriznatu sortu Crodur. Prema pozitivnom DUS ispitivanju i boljim VCU rezultatima u odnosu na standard, sorta je priznata 2003. godine. Spada u skupinu srednje ranih sorti. Prosječna visina biljke je 94, 1 cm (Primadur 97, 8 cm). Vrlo dobre je otpornosti na polijeganje. U pokusima Komisije je ostvarila prosječni urod zrna od 4.543 kg/ha (Primadur 4136 kg/ha). Dobre je otpornosti na niske temperature. Prema pokazateljima kakvoće svojstava: mase 1000 zrna, hektolitarska masa, vlažni lijepak i sl ; ostvario je dobre rezultate. Dobre je otpornosti na glavne bolesti pšenice. Sorta zaslužuje sve veći prihvat u širokoj proizvodnji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
106-1780691-2155 - Oplemenjivanje pšenice na rodnost, kvalitetu i otpornost na fuzarioze klasa (Vragolović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.


Citiraj ovu publikaciju:

Tomasović, Slobodan; Mlinar, Rade; Ikić, Ivica; Puškarić, Kristijan; Palaveršić, Branko; Potočanac, Miroslav Matija; Halagić, Stevo
Postignuća u oplemenjivanju durum pšenica u Bc Institutu d.d. Zagreb s osvrtom na sortu Crodur // Zbornik sažetaka / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 65-66 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Tomasović, S., Mlinar, R., Ikić, I., Puškarić, K., Palaveršić, B., Potočanac, M. & Halagić, S. (2007) Postignuća u oplemenjivanju durum pšenica u Bc Institutu d.d. Zagreb s osvrtom na sortu Crodur. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Tomasovi\'{c}, Slobodan and Mlinar, Rade and Iki\'{c}, Ivica and Pu\v{s}kari\'{c}, Kristijan and Palaver\v{s}i\'{c}, Branko and Poto\v{c}anac, Miroslav Matija and Halagi\'{c}, Stevo}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2007}, pages = {65-66}, keywords = {durum p\v{s}enica, tjestenina, \v{z}uti pigment, caklavost}, isbn = {978-953-6135-56-1}, title = {Postignu\'{c}a u oplemenjivanju durum p\v{s}enica u Bc Institutu d.d. Zagreb s osvrtom na sortu Crodur}, keyword = {durum p\v{s}enica, tjestenina, \v{z}uti pigment, caklavost}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tomasovi\'{c}, Slobodan and Mlinar, Rade and Iki\'{c}, Ivica and Pu\v{s}kari\'{c}, Kristijan and Palaver\v{s}i\'{c}, Branko and Poto\v{c}anac, Miroslav Matija and Halagi\'{c}, Stevo}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2007}, pages = {65-66}, keywords = {durum wheat, pasta, yellow pigment, vitreousness}, isbn = {978-953-6135-56-1}, title = {Achievements in breeding durum wheat at the Zagreb Bc Institute whit special reference to the Crodur variety}, keyword = {durum wheat, pasta, yellow pigment, vitreousness}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font