Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 352111

Procjena tehnološke kvalitete novih linija ozime pšenice Bc Instituta d.d. Zagreb


Ikić, Ivica; Mlinar, Rade; Tomasović, Slobodan; Jukić, Katarina; Šarčević, Hrvoje
Procjena tehnološke kvalitete novih linija ozime pšenice Bc Instituta d.d. Zagreb // 4. međunarodni kongres Brašno – kruh ́ 07 i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna : Zbornik sažetaka / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 9-9 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 352111 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena tehnološke kvalitete novih linija ozime pšenice Bc Instituta d.d. Zagreb
(Evaluation of technological quality of the new Bc winter wheat lines developed by the Zagreb Bc Institute)

Autori
Ikić, Ivica ; Mlinar, Rade ; Tomasović, Slobodan ; Jukić, Katarina ; Šarčević, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
4. međunarodni kongres Brašno – kruh ́ 07 i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna : Zbornik sažetaka / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007, 9-9

ISBN
978-953-7005-13-9

Skup
4. Međunarodni kongres Brašno – kruh ́(4 : 2007) ; Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna (6 ; 2007)

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2007. - 27.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ozima pšenica; kvaliteta; pokusi; sorta
(winter wheat; quality; trials; variety)

Sažetak
Osnovni cilj oplemenjivanja ozime pšenice u Bc Institutu je stvaranje visokorodnih i visokokvalitetnih sorata. Kako je kvaliteta pšenice vrlo kompleksno kvantitativno svojstvo s vrlo složenim mehanizmima nasljeđivanja, kreiranje kvalitetnih sorata zahtjevan je i dugotrajan proces. Tijekom vegetacijske godine 2004./2005. proveli smo ispitivanje 16. novih linija ozime pšenice koje se nalaze u procesu priznavanja u pokusima na trima lokacijama (Botinec, Rugvica i Lovas). Ove linije usporedili smo i testirali u odnosu na standardne sorte za prinos Sanu i Soissons te za kvalitetu zrna Žitarku i Renan. Preliminarna ispitivanja kvalitete tih novostvorenih selekcijskih materijala provedena su u laboratoriju Bc Instituta. Cilj ovoga rada je pokazati kontinuitet u oplemenjivačkom radu i stvaranju sorata s prepoznatljivom oznakom Bc selekcije. Novokreirane linije udovoljavaju zahtjevima proizvođača, prerađivača i potrošača proizvoda od pšeničnog zrna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
106-1780691-2155 - Oplemenjivanje pšenice na rodnost, kvalitetu i otpornost na fuzarioze klasa (Vragolović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Ikić, Ivica; Mlinar, Rade; Tomasović, Slobodan; Jukić, Katarina; Šarčević, Hrvoje
Procjena tehnološke kvalitete novih linija ozime pšenice Bc Instituta d.d. Zagreb // 4. međunarodni kongres Brašno – kruh ́ 07 i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna : Zbornik sažetaka / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 9-9 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Ikić, I., Mlinar, R., Tomasović, S., Jukić, K. & Šarčević, H. (2007) Procjena tehnološke kvalitete novih linija ozime pšenice Bc Instituta d.d. Zagreb. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)4. međunarodni kongres Brašno – kruh ́ 07 i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna : Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Iki\'{c}, Ivica and Mlinar, Rade and Tomasovi\'{c}, Slobodan and Juki\'{c}, Katarina and \v{S}ar\v{c}evi\'{c}, Hrvoje}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2007}, pages = {9-9}, keywords = {ozima p\v{s}enica, kvaliteta, pokusi, sorta}, isbn = {978-953-7005-13-9}, title = {Procjena tehnolo\v{s}ke kvalitete novih linija ozime p\v{s}enice Bc Instituta d.d. Zagreb}, keyword = {ozima p\v{s}enica, kvaliteta, pokusi, sorta}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Iki\'{c}, Ivica and Mlinar, Rade and Tomasovi\'{c}, Slobodan and Juki\'{c}, Katarina and \v{S}ar\v{c}evi\'{c}, Hrvoje}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2007}, pages = {9-9}, keywords = {winter wheat, quality, trials, variety}, isbn = {978-953-7005-13-9}, title = {Evaluation of technological quality of the new Bc winter wheat lines developed by the Zagreb Bc Institute}, keyword = {winter wheat, quality, trials, variety}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font