Pregled bibliografske jedinice broj: 351297
Kvaliteta soka od grožđa sorte "Isabella"
Kvaliteta soka od grožđa sorte "Isabella", 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 351297 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta soka od grožđa sorte "Isabella"
(The Quality Grape juice from sort Isabella)
Autori
Mijić, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2007
Stranica
24
Mentor
Dobričević, Nadica
Ključne riječi
grožđe; Isabella; sok od grožđa; kemijski sastav
(grape; Isabella; grape juice; chemical consistence)
Sažetak
Sok od grožđa je poljoprivredno prehrambeni proizvod koji zbog svoje velike nutritivne i dijetetske vrijednosti sve više zauzima svoje mjesto u zdravoj prehrani. Jedina sirovina za njegovu proizvodnju je zdravo i netretirano grožđe sa odgovarajućim karakteristikama. Kvaliteta konačnog proizvoda ovisi o kvaliteti početne sirovine, u ovom slučaju grožđu. U predcivilizacijskoj eri, masovno ispijanje soka od grožđa je bilo nemoguće. Svježi sok ubrzo bi postao vino, sve dok negdje sredinom 19. st. nije uveden proces pasterizacije, a ubrzo nakon toga nefermentirani sok od grožđa postao je samostalno piće. Ovo piće zajedno sa industrijskom revolucijom začelo je moderno doba, donijelo je nešto što narodi vjekovima prije nisu ni sanjali da mogu imati. Kombinacija zdravih namirnica i redovito konzumiranje voćnih sokova, posebno soka od crnog grožđa, bez većih prehrambenih dodataka ili izmjena, povećava unos antioksidanata u organizam, za koje se vjeruje da igraju jednu od ključnih uloga u zaštiti od kroničnih bolesti. Cilj istraživanja bio je dobivanje soka od grožđa sorte Isabella. Tijekom istraživanja praćen je postupak dobivanja soka, nakon čega su određivane kiseline, pH, C vitamin, ukupni fenoli, te flavonoidi i neflavonoidi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)