Pregled bibliografske jedinice broj: 351040
ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET POLIFENOLNIH SPOJEVA RAZLIČITIH STRUKTURA ISTRAŽEN UV/VIS I SPEKTROFLUORIMETRIJSKIM METODAMA
ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET POLIFENOLNIH SPOJEVA RAZLIČITIH STRUKTURA ISTRAŽEN UV/VIS I SPEKTROFLUORIMETRIJSKIM METODAMA, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 351040 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET POLIFENOLNIH SPOJEVA RAZLIČITIH STRUKTURA ISTRAŽEN UV/VIS I SPEKTROFLUORIMETRIJSKIM METODAMA
(ANTIOXIDATIVE CAPACITY DETERMINATION OF STRUCTURALLY DIFFERENT POLYPHENOLIC COMPOUNDS USING UV/VIS AND SPECTROFLUORIMETRIC ASSAYS)
Autori
Matasić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
31.01
Godina
2008
Stranica
71
Mentor
Delonga, Karmela
Ključne riječi
: antioksidacijski kapacitet; fenolne kiseline; flavanoli; flavonoidi; polifenoli
(antioxidative capacity; flavanols; flavonoids; phenolic acids; polyphenols)
Sažetak
Antioksidanti su spojevi koji mogu odgoditi, inhibirati ili spriječiti oksidaciju oksidabilnih spojeva različitim mehanizmima. Važnu skupinu antioksidanata čine polifenolni spojevi koji se prema strukturi mogu podijeliti na: fenolne kiseline, flavonoide, stilbene i lignine. Fenolne kiseline su jednostavni fenoli, a dijele se na hidroksibenzojeve i hidroksicimetne kiseline. Flavonoidi tvore najveću skupinu polifenola, a mogu se podijeliti u različite klase: antocijanini, flavonoli, flavanoni, flavanoli, flavoni i izoflavoni. Polifenoli pokazuju jaku antioksidacijsku aktivnost, za koju je ključna njihova struktura. U radu je istražen antioksidacijski kapacitet polifenolnih spojeva različitih struktura: flavanola ((+)-katehin, (-)-epikatehin, procijanidin B1 i procijanidin B2), flavonola (kvercetin), fenolnih kiselina (galna kiselina i sinapinska kiselina) i antocijanina (cijanin-klorid). Usporedno je istražen kapacitet askorbinske kiseline i Troloxa. Za određivanje antioksidacijskog kapaciteta primijenjene su UV/VIS spektrometrijske metode (DPPH, ABTS i FRAP) i spektrofluorimetrijska metoda (ORAC). Dobiveni rezultati pokazuju da postoji velika različitost antioksidacijskog kapaciteta između analiziranih spojeva, ovisno o njihovoj strukturi i primijenjenoj metodi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Karmela Delonga
(mentor)