Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 350769

Kvaliteta prirodnog octa od različitih sorti jabuka


Crnčić, Ivana
Kvaliteta prirodnog octa od različitih sorti jabuka, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 350769 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta prirodnog octa od različitih sorti jabuka
(The Quality of natural Vinegar from various Apple cultivars)

Autori
Crnčić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.02

Godina
2007

Stranica
38

Mentor
Dobričević, Nadica

Ključne riječi
jabuka; jabučno vino; jabučni ocat; fermentacija
(apple; apple cider; apple vinegar; fermentation)

Sažetak
Jabučni ocat je poljoprivredno-prehrambeni proizvod vrlo velike nutritivne i dijetetske vrijednosti. Najbolja sirovina za njegovu proizvodnju je zdrav plod jabuke odgovarajućih sorti sa većim sadržajem suhe tvari i šećera. Bolja početna sirovina jamči i bolju kvalitetu konačnog proizvoda, gotovog octa. Proizvodnja jabučnog octa sve je više prisutna na poljoprivrednim gospodarstvima u RH, sve se veće količine jabučnog octa koriste u svakodnevnom životu i sve je veća potrošnja raznih proizvoda od jabuke i njenih prerađevina. Cilj ovog istraživanja bio je određivanje kvalitete octova proizvedenih od 4 sorte jabuka (Idared, Gloster, Golden Delicious i Jonagold)koje su bile zastupljene u različitim omjerima. Istraživanja su provedena u razdoblju od veljače do rujna 2005. godine. Tijekom istraživanja praćen je postupak vrenja, nakon kojeg su u uzorcima određene ukupne kiseline i pH-vrijednost. Ocat od jabučnog vina sa većim udjelom sorata Golden Delicious, Gloster i Jonagold sadrži veće količine ukupnih kiselina. Sorta Idared pogodna je za proizvodnju octa samo uz dodatak ostalih sorata, za postizanje zahtjevane jačine octa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nadica Dobričević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Crnčić, Ivana
Kvaliteta prirodnog octa od različitih sorti jabuka, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Crnčić, I. (2007) 'Kvaliteta prirodnog octa od različitih sorti jabuka', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Crn\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2007}, pages = {38}, keywords = {jabuka, jabu\v{c}no vino, jabu\v{c}ni ocat, fermentacija}, title = {Kvaliteta prirodnog octa od razli\v{c}itih sorti jabuka}, keyword = {jabuka, jabu\v{c}no vino, jabu\v{c}ni ocat, fermentacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Crn\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2007}, pages = {38}, keywords = {apple, apple cider, apple vinegar, fermentation}, title = {The Quality of natural Vinegar from various Apple cultivars}, keyword = {apple, apple cider, apple vinegar, fermentation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font