Pregled bibliografske jedinice broj: 350769
Kvaliteta prirodnog octa od različitih sorti jabuka
Kvaliteta prirodnog octa od različitih sorti jabuka, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 350769 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta prirodnog octa od različitih sorti jabuka
(The Quality of natural Vinegar from various Apple cultivars)
Autori
Crnčić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.02
Godina
2007
Stranica
38
Mentor
Dobričević, Nadica
Ključne riječi
jabuka; jabučno vino; jabučni ocat; fermentacija
(apple; apple cider; apple vinegar; fermentation)
Sažetak
Jabučni ocat je poljoprivredno-prehrambeni proizvod vrlo velike nutritivne i dijetetske vrijednosti. Najbolja sirovina za njegovu proizvodnju je zdrav plod jabuke odgovarajućih sorti sa većim sadržajem suhe tvari i šećera. Bolja početna sirovina jamči i bolju kvalitetu konačnog proizvoda, gotovog octa. Proizvodnja jabučnog octa sve je više prisutna na poljoprivrednim gospodarstvima u RH, sve se veće količine jabučnog octa koriste u svakodnevnom životu i sve je veća potrošnja raznih proizvoda od jabuke i njenih prerađevina. Cilj ovog istraživanja bio je određivanje kvalitete octova proizvedenih od 4 sorte jabuka (Idared, Gloster, Golden Delicious i Jonagold)koje su bile zastupljene u različitim omjerima. Istraživanja su provedena u razdoblju od veljače do rujna 2005. godine. Tijekom istraživanja praćen je postupak vrenja, nakon kojeg su u uzorcima određene ukupne kiseline i pH-vrijednost. Ocat od jabučnog vina sa većim udjelom sorata Golden Delicious, Gloster i Jonagold sadrži veće količine ukupnih kiselina. Sorta Idared pogodna je za proizvodnju octa samo uz dodatak ostalih sorata, za postizanje zahtjevane jačine octa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)