Pregled bibliografske jedinice broj: 350364
Udio omega-6 i omega-3 masnih kiselina u istraživanim Bc hibridima kukuruza
Udio omega-6 i omega-3 masnih kiselina u istraživanim Bc hibridima kukuruza // Zbornik sažetaka / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 57-58 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 350364 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udio omega-6 i omega-3 masnih kiselina u istraživanim Bc hibridima kukuruza
(Share of omega-6 and omega-3 fatty acids in tested Bc hybrids)
Autori
Parlov, Dragomir ; Jurić, Ivan ; Vragolović, Antun ; Karolyi, Danijel ; Kozić, Zdravko ; Jukić, Mirko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 57-58
ISBN
978-953-6135-56-1
Skup
42. hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2007. - 16.02.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kukuruz; omega-6; omega-3; oplemenjivanje; ulje
(maize; omega-6; omega-3; breeding; oil)
Sažetak
Kukuruz je najznačajnija ratarska kultura, s kojom postupcima oplemenjivanja doprinosimo povećanju količine i kvalitete hrane. Oplemenjivački rad nam daje mogućnost kombiniranja poželjnih učinaka gena u jednom genotipu za višenamjensko korištenje kukuruza. Cilj ovog rada bio je korištenje domaće germplazme iz kojih je izveden veći broj inbred linija i kreirano više hibrida s povećanim udjelom omega-6 i omega-3 masnih kiselina u zrnu kukuruza. Sastav masnih kiselina ulja kukuruza je varijabilan i ovisi o okolišnim i genetskim čimbenicima. Udio linolne kiseline (C 18:2 omega-6) u uljima različitih hibrida kukuruza može se kretati od 19-71 %, a udio linolenske kiseline (C 18:3 omega-3) u rasponu od 0-3 %. Velika varijabilnost udjela omega-6 i omega-3 masnih kiselina u uljima kukuruza ukazuje da je selekcija na željeni sastav omega masnih kiselina u ulju kukuruza moguća. Prve analize sastava omega masnih kiselina ulja zrna kukuruza u RH, provedene su na Bc hibridima tijekom 2004. godine u okviru EUREKA Projekta « ; Influence of animal diet on fatty acid composition of pork» ; . Sadržaj ulja i udio omega-6 i omega-3 masnih kiselina u ispitivanim uzorcima (n=30) izgledao je ovako: sadržaj ulja (%) kretao se od 3, 00 do 4, 40, a udio (%) omega-6 u ulju od 46, 30 do 62, 00, te udio (%) omega-3 u ulju od 0, 90 do 1, 80. Za sada kroz provedena istraživanja s 30 hibridnih kombinacija s najvećim udjelom omega-6 i omega-3 masnih kiselina u ulju zrna kukuruza ističu se Bc 462 i Bc 3788.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
106-1780691-2144 - Oplemenjivanje kukuruza na prinos i otpornost prema bolestima (Jukić, Mirko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Antun Vragolović
(autor)
Zdravko Kozić
(autor)
Dragomir Parlov
(autor)
Mirko Jukić
(autor)
Danijel Karolyi
(autor)