Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 350336

Utjecaj caklavosti endosperma zrna kukuruza na in-vitro probavljivosti škroba u tankom crijevu svinja


Grbeša, Darko; Kiš, Goran; Kljak, Kristina
Utjecaj caklavosti endosperma zrna kukuruza na in-vitro probavljivosti škroba u tankom crijevu svinja // zbornik sažetaka "43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma" / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 239-240 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 350336 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj caklavosti endosperma zrna kukuruza na in-vitro probavljivosti škroba u tankom crijevu svinja
(Influence of endosperm vitreousness on in -vitro digestibility of corn starch in the small intestine of pigs)

Autori
Grbeša, Darko ; Kiš, Goran ; Kljak, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka "43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma" / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 239-240

ISBN
978-953-6135-66-0

Skup
43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kukuruz; caklavi endosperm; in-vitro probavljivost škroba; svinje
(corn; vitreous endosperm starch; in-vitro digestibility of starch; pigs)

Sažetak
Probavljeni kukuruzni škrob je glavni izvor energije za svinje. Sadržaj i ukupna probavljivost škroba malo se razlikuju između različitih hibrida konvencionalnih hibrida kukuruza.. Škrob se u svinja enzimatski probavlja u tankom crijevu do glukoze, a neprobavljeni dio se fermentira u debelom crijevu do hlapljvih masnih kiselina. Energetska vrijednost zrna kukuruza najviše ovisi o količini glukoze oslobođene probavom u prednjem ili stražnjem dijelu crijeva te količini hlapljivih masnih kiselina. Cilj rada je utvrditi utjecaj udjela caklavog endosperma u zrnu na visinu hidrolize škroba u prednjem i stražnjem dijelu tankog crijev svinja.Udjel (%) caklavog u ukupnom endospermu pet hibrida određen je ručnom disekcijom 50 zrna kukuruza. Probavljivost škroba u tankom crijevu svinja procjenjena je in-vitro enzimatskom hidrolizom škroba prema Boisen i Fernández (1997) Hidroliza škroba do glukoze nakon 2 h predstavlja probavljivost u gornjem dijelu, a nakon 4 h inkubacije u donjem dijelu tankog crijeva Caklavost zrna kukuruza iznosila je u prosijeku 74, 92%, a kretala se u rasponu od 63, 42 do 83, 89%. Nakon 2 h inkubacije in vitro probavljivost škroba bila je između 47, 9% i 71, 9%, te 48, 8 i 79, 7% nakon 4 sata inkubacije. Rezultati pokazuju da sa porastom udjela caklavog endosperma opada in vitro probavljivosti (r=-0, 68, p≤ 0, 001) škroba u tankom crijevu svinje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Grbeša (autor)

Avatar Url Kristina Kljak (autor)

Avatar Url Goran Kiš (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grbeša, Darko; Kiš, Goran; Kljak, Kristina
Utjecaj caklavosti endosperma zrna kukuruza na in-vitro probavljivosti škroba u tankom crijevu svinja // zbornik sažetaka "43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma" / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 239-240 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Grbeša, D., Kiš, G. & Kljak, K. (2008) Utjecaj caklavosti endosperma zrna kukuruza na in-vitro probavljivosti škroba u tankom crijevu svinja. U: Pospišil, M. (ur.)zbornik sažetaka "43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma".
@article{article, author = {Grbe\v{s}a, Darko and Ki\v{s}, Goran and Kljak, Kristina}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {239-240}, keywords = {kukuruz, caklavi endosperm, in-vitro probavljivost \v{s}kroba, svinje}, isbn = {978-953-6135-66-0}, title = {Utjecaj caklavosti endosperma zrna kukuruza na in-vitro probavljivosti \v{s}kroba u tankom crijevu svinja}, keyword = {kukuruz, caklavi endosperm, in-vitro probavljivost \v{s}kroba, svinje}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Grbe\v{s}a, Darko and Ki\v{s}, Goran and Kljak, Kristina}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {239-240}, keywords = {corn, vitreous endosperm starch, in-vitro digestibility of starch, pigs}, isbn = {978-953-6135-66-0}, title = {Influence of endosperm vitreousness on in -vitro digestibility of corn starch in the small intestine of pigs}, keyword = {corn, vitreous endosperm starch, in-vitro digestibility of starch, pigs}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font