Pregled bibliografske jedinice broj: 350336
Utjecaj caklavosti endosperma zrna kukuruza na in-vitro probavljivosti škroba u tankom crijevu svinja
Utjecaj caklavosti endosperma zrna kukuruza na in-vitro probavljivosti škroba u tankom crijevu svinja // zbornik sažetaka "43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma" / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 239-240 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 350336 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj caklavosti endosperma zrna kukuruza na in-vitro probavljivosti škroba u tankom crijevu svinja
(Influence of endosperm vitreousness on in -vitro digestibility of corn starch in the small intestine of pigs)
Autori
Grbeša, Darko ; Kiš, Goran ; Kljak, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka "43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma"
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 239-240
ISBN
978-953-6135-66-0
Skup
43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kukuruz; caklavi endosperm; in-vitro probavljivost škroba; svinje
(corn; vitreous endosperm starch; in-vitro digestibility of starch; pigs)
Sažetak
Probavljeni kukuruzni škrob je glavni izvor energije za svinje. Sadržaj i ukupna probavljivost škroba malo se razlikuju između različitih hibrida konvencionalnih hibrida kukuruza.. Škrob se u svinja enzimatski probavlja u tankom crijevu do glukoze, a neprobavljeni dio se fermentira u debelom crijevu do hlapljvih masnih kiselina. Energetska vrijednost zrna kukuruza najviše ovisi o količini glukoze oslobođene probavom u prednjem ili stražnjem dijelu crijeva te količini hlapljivih masnih kiselina. Cilj rada je utvrditi utjecaj udjela caklavog endosperma u zrnu na visinu hidrolize škroba u prednjem i stražnjem dijelu tankog crijev svinja.Udjel (%) caklavog u ukupnom endospermu pet hibrida određen je ručnom disekcijom 50 zrna kukuruza. Probavljivost škroba u tankom crijevu svinja procjenjena je in-vitro enzimatskom hidrolizom škroba prema Boisen i Fernández (1997) Hidroliza škroba do glukoze nakon 2 h predstavlja probavljivost u gornjem dijelu, a nakon 4 h inkubacije u donjem dijelu tankog crijeva Caklavost zrna kukuruza iznosila je u prosijeku 74, 92%, a kretala se u rasponu od 63, 42 do 83, 89%. Nakon 2 h inkubacije in vitro probavljivost škroba bila je između 47, 9% i 71, 9%, te 48, 8 i 79, 7% nakon 4 sata inkubacije. Rezultati pokazuju da sa porastom udjela caklavog endosperma opada in vitro probavljivosti (r=-0, 68, p≤ 0, 001) škroba u tankom crijevu svinje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb