Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 350306

Odnos antioksidativne moći, sadržaja hranjivih tvari i boje hibrida kukuruza


Kljak, Kristina; Grbeša, Darko; Karolyi, Danijel
Odnos antioksidativne moći, sadržaja hranjivih tvari i boje hibrida kukuruza // Zbornik sažetaka "43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma" / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 237-238 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 350306 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odnos antioksidativne moći, sadržaja hranjivih tvari i boje hibrida kukuruza
(Relationship between antioxidant power and the major nutrients content and colour of corn hybrids)

Autori
Kljak, Kristina ; Grbeša, Darko ; Karolyi, Danijel

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka "43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma" / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 237-238

ISBN
978-953-6135-66-0

Skup
43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kukuruz; antioksidanti; osnovne hranjive tvari; TEAC; TBARS
(corn; antioxidant power; majore nutrients; TEAC; TBARS)

Sažetak
Zrno kukuruza ja dobro poznat izvor hranjivih tvari i malo poznate antioksidativne moći. Cilj ovog istraživanja je odrediti odnos antioksidativne moći i sadržaja hranjivih tvari, te boje različitih hibrida kukuruza. Sadržaj sirovog pepela, proteina i masti je određen prema AOAC (1990), a boja CIE Lab (1976). Antioksidanti zrna 24 hibrida kukuruza ekstrahirani su s 50 % -tnim metanolom (fenoli, polarniji ksantofili) i acetonom (nepolarniji ksantofili, tokoli). Antioksidativna moć ekstrakata ispitana je neutralizacijom radikal kationa TEAC metodom (izražena kao ekvivalent potrošnje Troloxa), te TBARS metodom koja određuje postotak inhibicije oksidacije linoleinske kiseline. TEAC vrijednosti iznosile su 12, 08 (8, 59-14, 43) &#956; mol Troloxa/g za 50 % -tne metanolne ekstrakte i 3, 86 (2, 86-5, 02) &#956; mol Troloxa/g za acetonske ekstrakte. Inhibicija oksidacije linoleinske kiseline iznosila je 63, 66 (44, 94-78, 81) % za 50 % -tne metanolne ekstrakte i 54, 16 (36, 27-73, 15) % za acetonske ekstrakte. Preliminarna istraživanja ukazuju da od promatranih sastojaka kukuruza samo sadržaj sirovih masti pozitivno djeluje na TBARS vrijednosti, odnosno inhibiciju oksidacije linolenske kiseline antioksidantima 50 % metanolnih (r = 0, 4134 ; P<0, 05) i acetonskih ekstrakata (r=0, 4019 ; P=0, 0515) zrna kukuruza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Grbeša (autor)

Avatar Url Danijel Karolyi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kljak, Kristina; Grbeša, Darko; Karolyi, Danijel
Odnos antioksidativne moći, sadržaja hranjivih tvari i boje hibrida kukuruza // Zbornik sažetaka "43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma" / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 237-238 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kljak, K., Grbeša, D. & Karolyi, D. (2008) Odnos antioksidativne moći, sadržaja hranjivih tvari i boje hibrida kukuruza. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik sažetaka "43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma".
@article{article, author = {Kljak, Kristina and Grbe\v{s}a, Darko and Karolyi, Danijel}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {237-238}, keywords = {kukuruz, antioksidanti, osnovne hranjive tvari, TEAC, TBARS}, isbn = {978-953-6135-66-0}, title = {Odnos antioksidativne mo\'{c}i, sadr\v{z}aja hranjivih tvari i boje hibrida kukuruza}, keyword = {kukuruz, antioksidanti, osnovne hranjive tvari, TEAC, TBARS}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kljak, Kristina and Grbe\v{s}a, Darko and Karolyi, Danijel}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {237-238}, keywords = {corn, antioxidant power, majore nutrients, TEAC, TBARS}, isbn = {978-953-6135-66-0}, title = {Relationship between antioxidant power and the major nutrients content and colour of corn hybrids}, keyword = {corn, antioxidant power, majore nutrients, TEAC, TBARS}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font