Pregled bibliografske jedinice broj: 35024
Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s područja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino
Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s područja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino // Agronomski glasnik, 60 (1998), 5-6; 243-255 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 35024 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s područja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino
(Homogeneity of Composition of Virgin Olive Oil from West Istria - an Example of the Leccino Variety)
Autori
Koprivnjak, Olivera ; Conte, Lanfranco ; Pribetić, Đanfranko
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 60
(1998), 5-6;
243-255
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
prirodno maslinovo ulje; masne kiseline; steroli Istra
(virgin olive oil; fatty acids; sterols; Istria)
Sažetak
Jedna od novijih razvojnih smjernica u proizvodnji hrane je zaštita zemljopisnog podrijetla tipičnih prehrambenih proizvoda. Od ovakvih proizvoda traži se vrhunska kakvoća, te specifična i ujednačena svojstva uvjetovana prirodnim i/ili ljudskim čimbenicima zaštićenog područja. Predmet ovog istraživanja u datom kontekstu je prirodno maslinovo ulje sa zapadnog dijela istarskog poluotoka. Ujednačenost sastava ulja proučena je na primjeru sorte Leccino. Uzorci maslina ubirani su u tri navrata tijekom dozrijevanja sa plantažnih nasada na središnjem (Poreč) i južnom dijelu (Pula) ovog područja. Uzorci ulja dobijeni su preradom maslina kontinuiranim centrifugalnim sustavom u lokalnim uljarama. Prema fizikalno-kemijskim pokazateljima kakvoće (udjel slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj, koeficijent ekstinkcije pri 232 nm i količina ukupnih polifenola) svi uzorci svrstavaju se u kategoriju ekstra kvalitete te među njima nema bitnijih razlika. Ujednačenost sastava promatrana je na temelju tri najzastupljenije masne kiseline (palmitinska, oleinska i linolna), dva najzastupljenija sterola (?-sitosterol i ?5-avenasterol) te količine ukupnih sterola. Značajnija odstupanja uočena su samo kod uzorka trećeg datuma berbe s južnog dijela ovog područja i to u količini ukupnih polifenola, ?5-avenasterola i ?-sitosterola Na temelju dobijenih rezultata, može se zaključiti da sorta Leccino u ekološkim uvjetima zapadnog dijela Istre može dati ulja ujednačene kakvoće i sastava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CAB Abstracts
- Food Sci.