Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 35024

Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s područja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino


Koprivnjak, Olivera; Conte, Lanfranco; Pribetić, Đanfranko
Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s područja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino // Agronomski glasnik, 60 (1998), 5-6; 243-255 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 35024 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s područja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino
(Homogeneity of Composition of Virgin Olive Oil from West Istria - an Example of the Leccino Variety)

Autori
Koprivnjak, Olivera ; Conte, Lanfranco ; Pribetić, Đanfranko

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 60 (1998), 5-6; 243-255

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
prirodno maslinovo ulje; masne kiseline; steroli Istra
(virgin olive oil; fatty acids; sterols; Istria)

Sažetak
Jedna od novijih razvojnih smjernica u proizvodnji hrane je zaštita zemljopisnog podrijetla tipičnih prehrambenih proizvoda. Od ovakvih proizvoda traži se vrhunska kakvoća, te specifična i ujednačena svojstva uvjetovana prirodnim i/ili ljudskim čimbenicima zaštićenog područja. Predmet ovog istraživanja u datom kontekstu je prirodno maslinovo ulje sa zapadnog dijela istarskog poluotoka. Ujednačenost sastava ulja proučena je na primjeru sorte Leccino. Uzorci maslina ubirani su u tri navrata tijekom dozrijevanja sa plantažnih nasada na središnjem (Poreč) i južnom dijelu (Pula) ovog područja. Uzorci ulja dobijeni su preradom maslina kontinuiranim centrifugalnim sustavom u lokalnim uljarama. Prema fizikalno-kemijskim pokazateljima kakvoće (udjel slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj, koeficijent ekstinkcije pri 232 nm i količina ukupnih polifenola) svi uzorci svrstavaju se u kategoriju ekstra kvalitete te među njima nema bitnijih razlika. Ujednačenost sastava promatrana je na temelju tri najzastupljenije masne kiseline (palmitinska, oleinska i linolna), dva najzastupljenija sterola (?-sitosterol i ?5-avenasterol) te količine ukupnih sterola. Značajnija odstupanja uočena su samo kod uzorka trećeg datuma berbe s južnog dijela ovog područja i to u količini ukupnih polifenola, ?5-avenasterola i ?-sitosterola Na temelju dobijenih rezultata, može se zaključiti da sorta Leccino u ekološkim uvjetima zapadnog dijela Istre može dati ulja ujednačene kakvoće i sastava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
01470103

Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč


Citiraj ovu publikaciju:

Koprivnjak, Olivera; Conte, Lanfranco; Pribetić, Đanfranko
Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s područja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino // Agronomski glasnik, 60 (1998), 5-6; 243-255 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Koprivnjak, O., Conte, L. & Pribetić, Đ. (1998) Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s područja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino. Agronomski glasnik, 60 (5-6), 243-255.
@article{article, author = {Koprivnjak, Olivera and Conte, Lanfranco and Pribeti\'{c}, \DJanfranko}, year = {1998}, pages = {243-255}, keywords = {prirodno maslinovo ulje, masne kiseline, steroli Istra}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {60}, number = {5-6}, issn = {0002-1954}, title = {Ujedna\v{c}enost sastava prirodnog maslinovog ulja s podru\v{c}ja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino}, keyword = {prirodno maslinovo ulje, masne kiseline, steroli Istra} }
@article{article, author = {Koprivnjak, Olivera and Conte, Lanfranco and Pribeti\'{c}, \DJanfranko}, year = {1998}, pages = {243-255}, keywords = {virgin olive oil, fatty acids, sterols, Istria}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {60}, number = {5-6}, issn = {0002-1954}, title = {Homogeneity of Composition of Virgin Olive Oil from West Istria - an Example of the Leccino Variety}, keyword = {virgin olive oil, fatty acids, sterols, Istria} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
  • CAB Abstracts
  • Food Sci.





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font