Pregled bibliografske jedinice broj: 350223
Utjecaj izvora ugljika na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterija Lactobacillus delbrueckii i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
Utjecaj izvora ugljika na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterija Lactobacillus delbrueckii i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 350223 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj izvora ugljika na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterija Lactobacillus delbrueckii i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
(Effect of carbon source on production of lactic acid by bacteria Lactobacillus delbrueckii and Lactobacillus amylovorus DSM 20531T)
Autori
Batušić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.05
Godina
2008
Stranica
73
Mentor
Slavica, Anita
Ključne riječi
mliječna kiselina; šaržni uzgoj; Lactobacillus delbrueckii; Lactobacillus amylovorus; HPLC
(lactic acid; batch cultivation; Lactobacillus delbrueckii; Lactobacillus amylovorus; HPLC)
Sažetak
U ovom je radu proveden uzgoj bakterije Lactobacillus delbrueckii u kemijski definiranim podlogama s dva izvora ugljika (glukoza i saharoza). Isto tako, istraživan je rast združene kulture bakterija L. delbrueckii i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T u kemijski definiranoj podlozi sa škrobom. Uzgoj bakterijskih kultura proveden je u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom šaržnim postupkom. Istraživanja su provedena kako bi se utvrdila učinkovitost fermentacije triju supstrata. Učinkovitost bioprocesa u kojima se proizvodi mliječna kiselina procijenjena je na osnovi analize tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). L. delbrueckii fermentira glukozu i saharozu uz produktivnost ova dva bioprocesa od 1.82 g L-1 h-1 (glukoza) i 0.82 g L-1 h-1 (saharoza). Kod uzgoja združene kulture dviju bakterija u podlozi sa škrobom, bakterija L. amylovorus DSM 20531T hidrolizira škrob i nastali saharidi se fermentiraju s pomoću bakterija L. delbrueckii i L. amylovorus DSM 20531T
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anita Slavica
(mentor)