Pregled bibliografske jedinice broj: 350203
Analitika i mjerenja u mljekarstvu
Analitika i mjerenja u mljekarstvu // Zbornik predavanja. Osmo savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj i Sedma izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva. / Barać, Zdravko (ur.).
Zagreb: Hrvatski stočarski centar, Zagreb, 2006. str. 72-87 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 350203 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analitika i mjerenja u mljekarstvu
(Analytics and measurements in dairy)
Autori
Antunac, Neven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik predavanja. Osmo savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj i Sedma izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva.
/ Barać, Zdravko - Zagreb : Hrvatski stočarski centar, Zagreb, 2006, 72-87
Skup
Osmo savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj i Sedma izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva.
Mjesto i datum
Malinska, Hrvatska, 12.10.2006. - 13.10.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
mlijeko; kiselost; gustoća; mastitis test; sirilo;
(milk; acidity; density; mastitis test; rennet;)
Sažetak
U radu su navedene samo neke od analiza mlijeka i mjerenja koja se provode u mljekarstvu a koja su izuzetno značajna za kvalitetu sira. Mogu ih provoditi i proizvođači u skromnije opremljenim objektima a njihovo izvođenje je relativno jednostavno. Objašnjene su pojedine analize mlijeka: određivanje udjela suhe tvari u mlijeku, određivanje kiselosti i gustoće mlijeka, matvorenje mlijeka, mastitis test. Od mjerenja objašnjena je priprema salamure određene koncentracije, mjerenje temperature i relativne vlažnosti zraka u zrionici, te deklariranje proizvoda (sireva) ovisno o udjelu masti u suhoj tvari sira i udjelu vode u nemasnoj tvari sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA