Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 350185

Proizvodnja mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T šaržnim postupkom


Gusić, Ivana
Proizvodnja mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T šaržnim postupkom, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 350185 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T šaržnim postupkom
(Lactic acid production by bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T during batch cultivation)

Autori
Gusić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.05

Godina
2008

Stranica
65

Mentor
Novak, Srđan

Neposredni voditelj
Novak, Srđan

Ključne riječi
mliječna kiselina; šaržni uzgoj; Lactobacillus amylovorus; različiti supstrati; HPLC
(lactic acid; batch cultivation; Lactobacillus amylovorus; different substrates; HPLC)

Sažetak
U ovom istraživanju proveden je uzgoj bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T u kemijski definiranim podlogama s tri različita izvora ugljika (glukoza, saharoza i škrob) u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom šaržnim postupkom. Istraživanja su provedena kako bi se utvrdila učinkovitost homolaktične fermentacije triju supstrata. Učinkovitost ovog bioprocesa procijenjena je na osnovi analize tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). L. amylovorus DSM 20531T koristi glukozu, saharozu i škrob kao izvore ugljika. Ova bakterija u podlozi s škrobom ima kratku fazu prilagodbe. L. amylovorus DSM 20531T simultano razgrađuje škrob i proizvodi mliječnu kiselinu uz produktivnost bioprocesa od 1.1 g L-1 h-1 i specifičnu brzinu rasta od 0.4 h-1. Usporedba biokinetičkih parametara šaržnog uzgoja L. amylovorus DSM 20531T pokazuje da bi se uz primjenu ove bakterije bioproces proizvodnje mliječne kiseline iz škroba i škrobnih supstrata mogao učinkovito i ekonomski povoljno primjeniti u industrijskom mjerilu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Srđan Novak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gusić, Ivana
Proizvodnja mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T šaržnim postupkom, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gusić, I. (2008) 'Proizvodnja mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T šaržnim postupkom', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gusi\'{c}, Ivana}, year = {2008}, pages = {65}, keywords = {mlije\v{c}na kiselina, \v{s}ar\v{z}ni uzgoj, Lactobacillus amylovorus, razli\v{c}iti supstrati, HPLC}, title = {Proizvodnja mlije\v{c}ne kiseline s pomo\'{c}u bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T \v{s}ar\v{z}nim postupkom}, keyword = {mlije\v{c}na kiselina, \v{s}ar\v{z}ni uzgoj, Lactobacillus amylovorus, razli\v{c}iti supstrati, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gusi\'{c}, Ivana}, year = {2008}, pages = {65}, keywords = {lactic acid, batch cultivation, Lactobacillus amylovorus, different substrates, HPLC}, title = {Lactic acid production by bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T during batch cultivation}, keyword = {lactic acid, batch cultivation, Lactobacillus amylovorus, different substrates, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font