Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 350159

Utjecaj uvjete ekstruzije na fizikalno-kemijska svojstva pšeničnog brašna


Đugum, Jelena
Utjecaj uvjete ekstruzije na fizikalno-kemijska svojstva pšeničnog brašna, 2007., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 350159 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uvjete ekstruzije na fizikalno-kemijska svojstva pšeničnog brašna
(Influence of extrusion cooking on physico-chemical properties of wheat flour)

Autori
Đugum, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
31.05

Godina
2007

Stranica
137

Mentor
Ćurić, Duška

Ključne riječi
cerealna dječja hrana; HTST ekstruzija; optimizacija; pšenično brašno T-400
(Cereal baby food; HTST extrusion cooking; Optimization; Wheat meal)

Sažetak
Za proizvodnju cerealne osnove za cerealnu dječju hranu korišteno je pšenično brašno T-400. Istraživanja su provedena u ispitivanom rasponu uvjeta ekstruzije: doziranje sirovine, D od 23-52 kg/h st ; maseni udio vode u ekstruderu, Mv od 15-35 % ; broj okretaja, V od 132-318 o/min i temperatura ekstruzije, Te od 120-160 °C. U tim uvjetima bilo je moguće proizvesti cerealnu osnovu željenih svojstava: indeks apsorpcije, WAI (10-13, 2), nasipna gustoća, BD (500-678, 2 g/L) i viskozitet hladne paste, Cpv (100-151 BU). Optimizacijom procesa dobiveno je 10 kombinacija ispitivanih ulaznih velicina pri kojima se može proizvesti cerealna osnova optimalnih svojstava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-0702 - Lignani u žitaricama, uljaricama, soji i integralnim pekarskim proizvodima (Ćurić, Duška, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Duška Ćurić (mentor)

Avatar Url Jelena Đugum (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đugum, Jelena
Utjecaj uvjete ekstruzije na fizikalno-kemijska svojstva pšeničnog brašna, 2007., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Đugum, J. (2007) 'Utjecaj uvjete ekstruzije na fizikalno-kemijska svojstva pšeničnog brašna', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJugum, Jelena}, year = {2007}, pages = {137}, keywords = {cerealna dje\v{c}ja hrana, HTST ekstruzija, optimizacija, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no T-400}, title = {Utjecaj uvjete ekstruzije na fizikalno-kemijska svojstva p\v{s}eni\v{c}nog bra\v{s}na}, keyword = {cerealna dje\v{c}ja hrana, HTST ekstruzija, optimizacija, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no T-400}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJugum, Jelena}, year = {2007}, pages = {137}, keywords = {Cereal baby food, HTST extrusion cooking, Optimization, Wheat meal}, title = {Influence of extrusion cooking on physico-chemical properties of wheat flour}, keyword = {Cereal baby food, HTST extrusion cooking, Optimization, Wheat meal}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font