Pregled bibliografske jedinice broj: 350159
Utjecaj uvjete ekstruzije na fizikalno-kemijska svojstva pšeničnog brašna
Utjecaj uvjete ekstruzije na fizikalno-kemijska svojstva pšeničnog brašna, 2007., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 350159 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uvjete ekstruzije na fizikalno-kemijska svojstva pšeničnog brašna
(Influence of extrusion cooking on physico-chemical properties of wheat flour)
Autori
Đugum, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
31.05
Godina
2007
Stranica
137
Mentor
Ćurić, Duška
Ključne riječi
cerealna dječja hrana; HTST ekstruzija; optimizacija; pšenično brašno T-400
(Cereal baby food; HTST extrusion cooking; Optimization; Wheat meal)
Sažetak
Za proizvodnju cerealne osnove za cerealnu dječju hranu korišteno je pšenično brašno T-400. Istraživanja su provedena u ispitivanom rasponu uvjeta ekstruzije: doziranje sirovine, D od 23-52 kg/h st ; maseni udio vode u ekstruderu, Mv od 15-35 % ; broj okretaja, V od 132-318 o/min i temperatura ekstruzije, Te od 120-160 °C. U tim uvjetima bilo je moguće proizvesti cerealnu osnovu željenih svojstava: indeks apsorpcije, WAI (10-13, 2), nasipna gustoća, BD (500-678, 2 g/L) i viskozitet hladne paste, Cpv (100-151 BU). Optimizacijom procesa dobiveno je 10 kombinacija ispitivanih ulaznih velicina pri kojima se može proizvesti cerealna osnova optimalnih svojstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0702 - Lignani u žitaricama, uljaricama, soji i integralnim pekarskim proizvodima (Ćurić, Duška, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb