Pregled bibliografske jedinice broj: 348697
Med hrana ili lijek?
Med hrana ili lijek? // Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb
Zagreb, Hrvatska, 2007. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, znanstveni)
CROSBI ID: 348697 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Med hrana ili lijek?
Autori
Oršolić, Nada
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni
Skup
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.04.2007
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
med; protubakterijski učinak; rane i opekline; mikroflora probavnog sustava; protutumorski učinak
Sažetak
Suvremena medicinska znanost pridaje sve veće značenje pčelinjim proizvodima. Njihova uporaba u sprječavanju nastanka i liječenju bolesti iskazana je pojmom apiterapija – liječenje pčelinjim proizvodima. Uporaba prirodnih proizvoda i njihovih aktivnih sastavnica u prevenciji i/ili obradi kroničnih bolesti, zasnovana je na iskustvu tradicionalnog sustava medicinske prakse u različitim etničkim zajednicama kao i epidemiološkim opažanjima odnosa između načina prehrane i bolesti. Interes za ljekovita svojstva pčelinjih proizvoda kao i protutumorski učinak istih, porastao je u zadnjih 30 godina, gdje se suvremenim metodama istražuje sastav pčelinjih proizvoda zbog biološke učinkovitosti na organizam, koja je poznata već tisućljećima. Med je od davnina cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava. Zbog razvoja rezistencije bakterija prema antibioticima, med se sve više primijenjuje u liječenju rana. Lokalno primijenjen u obliku obloga, zahvaljujući protumikrobnim i protuupalnim svojstvima, med pospješuje zacjeljivanje rana i opeklina. Također, med ne uzrokuje pojavu rezistentnih sojeva bakterija. Za razliku od drugih protumikrobnih tvari koje se lokalno primijenjuju za liječenje rana, med ne oštećuje zdravo tkivo. Naime, antiseptici djeluju neselektivno i lokalno primijenjeni mogu dovesti do oštećenja zdravog tkiva. Lokalna uporaba antibiotika u liječenju rana se izbjegava zbog velike opasnosti od stvaranja bakterijske rezistencije. U predavanju ću iznijeti najnovije spoznaje o medu i njegovim sastavnicama, mogućim mehanizmima biološke učinkovitosti na organizam, te uporabi istih u procesu zacjeljivanja rana i opeklina, protubakterijskoj, protuvirusnoj i imunomodulacijskoj učinkovitosti, protuoksidativnoj učinkovitosti i primjeni kod bolesti uzrokovanim oksidativnim stresom, stimulatornom učinku na mikrofloru te obnovu krvnih stanica, kontroli rasta i metastaziranja tumora u pokusnih životinja te o mogućnostima primjene meda kod različiih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
119-0000000-1255 - Kemoprevencija rasta tumora polifenolnim sastavnicama (Oršolić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Oršolić
(autor)