Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 348682

Reakcija tri kultivara jagode na zaslanjenost hranidbene podloge:vegetativni parametri


Biško, Ante; Ćosić, Tomislav; Jelaska, Sibila
Reakcija tri kultivara jagode na zaslanjenost hranidbene podloge:vegetativni parametri // Knjiga sažetaka
Zagreb, 2007. str. 113-114 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 348682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reakcija tri kultivara jagode na zaslanjenost hranidbene podloge:vegetativni parametri
(Reaction of Three Strawberry Cultivars to the Growing Substrate Salinity: Vegetative Parameters)

Autori
Biško, Ante ; Ćosić, Tomislav ; Jelaska, Sibila

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / - Zagreb, 2007, 113-114

Skup
2. hrvatski botanički kongres

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.09.2007. - 22.09.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
jagoda; NaCl; korijen; izdananak; svježa masa; suha tvar
(strawberry; NaCl; root; shoot; fresh biomass; dry matter)

Sažetak
Ispitana je reakcija tri kultivara jagode Fragaria ananassa Duch. na slanost (0-kontrola ; 0, 5 ; 1, 0 ; 2, 0 ; 3, 0 i 4, 0 g NaCl/L vode za zalijevanje, što odgovara EC vrijednostima: 0, 73 ; 1, 65 ; 2, 66 ; 4, 37 ; 5, 93 i 7, 81 mS/cm). Vegetacijski pokus proveden je tijekom 1997. i 1998. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Testirani su sljedeći parametri: „ ljestvice stupnja oštećenja” izdanka, broj listova, broj vriježa, prinos svježe mase i suhe tvari izdanka i korijena, postotak suhe tvari izdanka i korijena, prinos suhe tvari primarnog korijena i sekundarnog korijena (razvijen tijekom pokusa), te maseni odnos suhe tvari primarnog i sekundarnog korijena. Kultivari jagode značajno su se razlikovali u stupnju oštećenja (nekroze i propadanje biljaka pri višim koncentracijama NaCL-a). Najviši stupanj oštećenja, u obje godine istraživanja, imala je Elsanta, zatim Marmolada pa Miranda. Isti trend kultivari su pokazali kad su u pitanju broj listova i vriježa. Prinos svježe mase i suhe tvari izdanka i korijena, značajno su se smanjili pri primjeni NaCl-a. Najveći prinos svježe mase i suhe tvari imala je Miranda, zatim Marmolada pa Elsanta. Prosječno smanjenje prinosa svježe mase izdanka u odnosu na kontrolu bilo je: 45, 33 i 22%, a suhe tvari 34, 28 i 18% kod Elsante, Marmolade i Mirande. Prinos ukupne suhe tvari (izdanak + korijen) u Elsante značajno se smanjio pri 0, 5 g/L, a u Marmolade i Mirande pri 1, 0 odnosno 2, 0g NaCL-a/L. Prinos suhe tvari sekundarnog korijena, te maseni odnos suhe tvari primarnog i sekundarnog korijena značajno su se razlikovali među kultivarima. Miranda je imala najveći prinos suhe tvari sekundarnog korijena, zatim Marmolada pa Elsanta. Odnos suhe tvari primarnog i sekundarnog korijena bio je također najpovoljniji (najniži) u Mirande, zatim u Marmolade pa u Elsante.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1781845-1841 - Uloga organskih gnojiva u ishrani vinove loze (Ćosić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sibila Jelaska (autor)

Avatar Url Ante Biško (autor)

Avatar Url Tomislav Ćosić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Biško, Ante; Ćosić, Tomislav; Jelaska, Sibila
Reakcija tri kultivara jagode na zaslanjenost hranidbene podloge:vegetativni parametri // Knjiga sažetaka
Zagreb, 2007. str. 113-114 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Biško, A., Ćosić, T. & Jelaska, S. (2007) Reakcija tri kultivara jagode na zaslanjenost hranidbene podloge:vegetativni parametri. U: Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Bi\v{s}ko, Ante and \'{C}osi\'{c}, Tomislav and Jelaska, Sibila}, year = {2007}, pages = {113-114}, keywords = {jagoda, NaCl, korijen, izdananak, svje\v{z}a masa, suha tvar}, title = {Reakcija tri kultivara jagode na zaslanjenost hranidbene podloge:vegetativni parametri}, keyword = {jagoda, NaCl, korijen, izdananak, svje\v{z}a masa, suha tvar}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bi\v{s}ko, Ante and \'{C}osi\'{c}, Tomislav and Jelaska, Sibila}, year = {2007}, pages = {113-114}, keywords = {strawberry, NaCl, root, shoot, fresh biomass, dry matter}, title = {Reaction of Three Strawberry Cultivars to the Growing Substrate Salinity: Vegetative Parameters}, keyword = {strawberry, NaCl, root, shoot, fresh biomass, dry matter}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font