Pregled bibliografske jedinice broj: 348669
Reakcija tri kultivara jagode na zaslanjenost hranidbene podloge: generativni parametri
Reakcija tri kultivara jagode na zaslanjenost hranidbene podloge: generativni parametri // Zbornik sažetaka 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 292-293 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 348669 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reakcija tri kultivara jagode na zaslanjenost hranidbene podloge: generativni parametri
(Reaction of Three Strawberry Cultivars to the Growing Substrate Salinity: Generative Parameters)
Autori
Biško, Ante ; Ćosić, Tomislav ; Sibila, Jelaska
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 292-293
ISBN
978-953-6135-66-0
Skup
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
jagoda; NaCl; prirod; masa ploda; % S.T. ploda.
(strawberry; NaCl; yield; mass of fruit; dry-matter percentage of fruits)
Sažetak
Ispitana je reakcija tri kultivara jagode Fragaria ananassa Duch. na slanost (0-kontrola ; 0, 5 ; 1, 0 ; 2, 0 ; 3, 0 i 4, 0 g NaCl L-1 vode za zalijevanje, što odgovara EC vrijednostima: 0, 73 ; 1, 65 ; 2, 66 ; 4, 37 ; 5, 93 i 7, 81 mS cm-1). Vegetacijski pokus proveden je tijekom 1997. i 1998. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Testirani su sljedeći parametri: prirod ploda (g/biljci), broj plodova/biljci, prosječna masa ploda, broj cvatnih izbojaka, broj plodova/cvatnom izbojku i % S.T. ploda. Prirod ploda jagode bio je pod značajnim utjecajem NaCl ; smanjenje priroda utvrđeno je u kultivara Elsanta i Marmolada pri 0, 5, a u kultivara Miranda pri 2, 0 g NaCl L-1. Prosječno smanjenje priroda pod utjecajem soli bilo je najviše u Elsante, zatim u Marmolade pa Mirande (smanjen broj plodova i njihova prosječna masa). Primjena NaCl u koncentraciji 1, 0-3, 0 g NaCl L-1 utjecala je na povećanje postotka suhe tvari ploda u sva tri kultivara jagode. Pri najvećoj koncentraciji NaCl (4, 0 g L-1) značajno je smanjen postotak suhe tvari ploda u kultivara Elsanta i Marmolada, ali ne i u kultivara Miranda. Postotak suhe tvari ploda bio je značajno viši u kultivara Miranda nego u kultivara Elsanta i Marmolada.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1781845-1841 - Uloga organskih gnojiva u ishrani vinove loze (Ćosić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb