Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 348669

Reakcija tri kultivara jagode na zaslanjenost hranidbene podloge: generativni parametri


Biško, Ante; Ćosić, Tomislav; Sibila, Jelaska
Reakcija tri kultivara jagode na zaslanjenost hranidbene podloge: generativni parametri // Zbornik sažetaka 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 292-293 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 348669 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reakcija tri kultivara jagode na zaslanjenost hranidbene podloge: generativni parametri
(Reaction of Three Strawberry Cultivars to the Growing Substrate Salinity: Generative Parameters)

Autori
Biško, Ante ; Ćosić, Tomislav ; Sibila, Jelaska

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 292-293

ISBN
978-953-6135-66-0

Skup
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
jagoda; NaCl; prirod; masa ploda; % S.T. ploda.
(strawberry; NaCl; yield; mass of fruit; dry-matter percentage of fruits)

Sažetak
Ispitana je reakcija tri kultivara jagode Fragaria ananassa Duch. na slanost (0-kontrola ; 0, 5 ; 1, 0 ; 2, 0 ; 3, 0 i 4, 0 g NaCl L-1 vode za zalijevanje, što odgovara EC vrijednostima: 0, 73 ; 1, 65 ; 2, 66 ; 4, 37 ; 5, 93 i 7, 81 mS cm-1). Vegetacijski pokus proveden je tijekom 1997. i 1998. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Testirani su sljedeći parametri: prirod ploda (g/biljci), broj plodova/biljci, prosječna masa ploda, broj cvatnih izbojaka, broj plodova/cvatnom izbojku i % S.T. ploda. Prirod ploda jagode bio je pod značajnim utjecajem NaCl ; smanjenje priroda utvrđeno je u kultivara Elsanta i Marmolada pri 0, 5, a u kultivara Miranda pri 2, 0 g NaCl L-1. Prosječno smanjenje priroda pod utjecajem soli bilo je najviše u Elsante, zatim u Marmolade pa Mirande (smanjen broj plodova i njihova prosječna masa). Primjena NaCl u koncentraciji 1, 0-3, 0 g NaCl L-1 utjecala je na povećanje postotka suhe tvari ploda u sva tri kultivara jagode. Pri najvećoj koncentraciji NaCl (4, 0 g L-1) značajno je smanjen postotak suhe tvari ploda u kultivara Elsanta i Marmolada, ali ne i u kultivara Miranda. Postotak suhe tvari ploda bio je značajno viši u kultivara Miranda nego u kultivara Elsanta i Marmolada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1781845-1841 - Uloga organskih gnojiva u ishrani vinove loze (Ćosić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ante Biško (autor)

Avatar Url Tomislav Ćosić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Biško, Ante; Ćosić, Tomislav; Sibila, Jelaska
Reakcija tri kultivara jagode na zaslanjenost hranidbene podloge: generativni parametri // Zbornik sažetaka 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 292-293 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Biško, A., Ćosić, T. & Sibila, J. (2008) Reakcija tri kultivara jagode na zaslanjenost hranidbene podloge: generativni parametri. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik sažetaka 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Bi\v{s}ko, Ante and \'{C}osi\'{c}, Tomislav and Sibila, Jelaska}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {292-293}, keywords = {jagoda, NaCl, prirod, masa ploda, \% S.T. ploda.}, isbn = {978-953-6135-66-0}, title = {Reakcija tri kultivara jagode na zaslanjenost hranidbene podloge: generativni parametri}, keyword = {jagoda, NaCl, prirod, masa ploda, \% S.T. ploda.}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bi\v{s}ko, Ante and \'{C}osi\'{c}, Tomislav and Sibila, Jelaska}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {292-293}, keywords = {strawberry, NaCl, yield, mass of fruit, dry-matter percentage of fruits}, isbn = {978-953-6135-66-0}, title = {Reaction of Three Strawberry Cultivars to the Growing Substrate Salinity: Generative Parameters}, keyword = {strawberry, NaCl, yield, mass of fruit, dry-matter percentage of fruits}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font