Pregled bibliografske jedinice broj: 348655
Količina nekih minerala (P, K, Ca, Mg) u cikli pri različitoj gnojidbi i postupcima poslije berbe
Količina nekih minerala (P, K, Ca, Mg) u cikli pri različitoj gnojidbi i postupcima poslije berbe // Zbornik sažetaka 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 134-135 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 348655 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina nekih minerala (P, K, Ca, Mg) u cikli pri različitoj gnojidbi i postupcima poslije berbe
(Contents of some Minerals (P, K, Ca, Mg) in Beetroot under Different Fertilization and Postharvest Treatments)
Autori
Petek, Marko ; Herak Ćustić, Mirjana ; Toth, Nina ; Čoga, Lepomir ; Slunjski, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 134-135
ISBN
978-953-6135-66-0
Skup
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Beta vulgaris var. conditiva; gnojidba; minerali
(Beta vulgaris var. conditiva; fertilization; minerals)
Sažetak
Povrće je važno u ljudskoj prehrani jer sadrži velike količine minerala, vitamina, proteina i aminokiselina. Među povrćem osobito važno mjesto pripada cikli jer njezina redovita konzumacija pridonosi ljudskom zdravlju prevenirajući razvoj i nastanak raka. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako različita gnojidba i postupci nakon berbe utječu na količinu suhe tvari te količinu važnih minerala poput fosfora, kalija, kalcija i magnezija u jestivom dijelu cikle (Beta vulgaris var. conditiva). Poljski pokus postavljen je po metodi latinskog kvadrata sa četiri tipa gnojidbe (kontrola, 5 t ha-1 stajskog gnoja, te 500 i 1000 kg ha-1 NPK 5:20:30), a postupke su predstavljali svježa, kuhana i skladištena cikla. Prema rezultatima istraživanja količina suhe tvari kretala se od 6, 20 % u svježoj cikli do 11, 24 % u skladištenoj. Količina fosfora u jestivom dijelu cikle u sva tri postupka kretala se od 12 do 22 mg P 100 g-1 svježe tvari. Neovisno o tretmanu najviše fosfora zabilježeno je pri gnojidbi sa stajskim gnojem. U svježoj i skladištenoj cikli kalij se kretao od 245 do 302 mg K 100 g-1 svježe tvari dok se kuhanjem oko 50 % kalija izgubilo (152-167 mg K 100 g-1 svježe tvari). Količina kalcija kretala se između 38 i 85 mg Ca 100 g-1 svježe tvari, a magnezija između 39 i 64 mg Mg 100 g-1 svježe tvari što je značajno više od literaturnih navoda. Vrijednosti svih promatranih parametara u kuhanoj cikli bile su niže, a u skladištenoj cikli više, nego u svježoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marko Petek
(autor)
Mirjana Herak Ćustić
(autor)
Sanja Slunjski
(autor)
Nina Toth
(autor)
Lepomir Čoga
(autor)