Pregled bibliografske jedinice broj: 348611
Mineralni sastav ploda rajčice pri različitim koncentracijama NaCl-a u hranjivoj otopini
Mineralni sastav ploda rajčice pri različitim koncentracijama NaCl-a u hranjivoj otopini // 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma : zbornik radova = 43th Croatian & 3th International Symposium on Agriculture : proceedings / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 444-446 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 348611 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mineralni sastav ploda rajčice pri različitim koncentracijama NaCl-a u hranjivoj otopini
(Mineral Composition of Tomato Fruit in Relation to Different NaCl-Concentrations in Nutrient Solution)
Autori
Erhatić-Sukalić, Renata ; Toth, Nina ; Borošić, Josip ; Herak Ćustić, Mirjana ; Benko, Božidar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma : zbornik radova = 43th Croatian & 3th International Symposium on Agriculture : proceedings
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 444-446
ISBN
978-953-6135-67-7
Skup
Hrvatski simpozij agronoma (43 ; 2008) ; Međunarodni simpozij agronoma (3 ; 2008)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
rajčica; elektrokonduktivitet; dušik; fosfor; kalij; željezo
(tomato; electrical conductivity; nitrogen; phosphorus; potassium; iron)
Sažetak
Povećanjem EC-vrijednosti hranjive otopine do određene razine, moguće je poboljšanje kvalitete hidroponskih plodova rajčice. Dodavanje NaCl-a u hranjivu otopinu, uz povećanje EC-vrijednosti, može uzrokovati razlike u mineralnom sastavu ploda. Dvogodišnje istraživanje imalo je za cilj utvrditi utjecaj povećane koncentracije NaCl-a u hranjivoj otopini (0, 05, 0, 125 i 0, 2 %), na sadržaj biogenih makro-elemenata u plodovima rajčice, u odnosu na hranjivu otopinu bez NaCl. U obje godine koncentracija NaCl-a nije značajno utjecala na količinu dušika, dok je povećana koncentracija rezultirala opravdanim smanjenjem sadržaja kalija i fosfora te povećanjem sadržaja željeza u plodu rajčice. Zaključuje se da povećanje koncentracije NaCl-a u hranjivoj otopini različito utječe na usvajanje pojedinog hraniva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0178033
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Benko
(autor)
Renata Erhatić
(autor)
Joisp Borošić
(autor)
Mirjana Herak Ćustić
(autor)
Nina Toth
(autor)