Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 348577

Učinak tretiranja plodova jabuke kalcijem poslije berbe


Krpina, Ivo; Janković-Čoko, Diana; Puljko, Mirko; Ćosić, Tomislav
Učinak tretiranja plodova jabuke kalcijem poslije berbe // Zbornik sažetaka 42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 268-268 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 348577 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak tretiranja plodova jabuke kalcijem poslije berbe
(The effect of post-harvest treatment of apple fruits with calcium)

Autori
Krpina, Ivo ; Janković-Čoko, Diana ; Puljko, Mirko ; Ćosić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 268-268

ISBN
978-953-6135-56-1

Skup
42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2007. - 16.02.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
dužina čuvanja plodova; fiziološke bolesti; jabuka; sadržaj kalcija u plodu; tretiranje
(apple; content of Calcium in a fruit; duration of fruit storage; physiological diseases;)

Sažetak
Količina kalcija u plodovima jabuka poslije berbe najvažniji je čimbenik sprječavanja pojave fi zioloških bolesti i dužine čuvanja u skladištima – hladnjačama. U istraživanju je korišten postupak uranjanja plodova jabuka sorte Idared u otopinama kalcijevog klorida i kalcijeva oksida, izraženih u jednakim, 2, 5%-tnim koncentracijama čistog kalcija. Dobiveni rezultati pokazuju statistički opravdana povećanja sadržaja kalcija u suhoj tvari plodova tretiranih kalcijevim kloridom (za 78, 8%) i kalcijevim oksidom (za 76, 5%), te u sadržaju vodotopiva kalcija plodova tretiranih kalcijevim kloridom (za 73, 9%) i i kalcijevim oksidom (za 97, 6%). Postoji također i statistički opravdana razlika sadržaja vodotopiva kalcija između kalcijevog klorida i kalcijevog oksida (u korist CaO za 32, 1%).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1781845-1841 - Uloga organskih gnojiva u ishrani vinove loze (Ćosić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirko Puljko (autor)

Avatar Url Tomislav Ćosić (autor)

Avatar Url Ivo Krpina (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krpina, Ivo; Janković-Čoko, Diana; Puljko, Mirko; Ćosić, Tomislav
Učinak tretiranja plodova jabuke kalcijem poslije berbe // Zbornik sažetaka 42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 268-268 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Krpina, I., Janković-Čoko, D., Puljko, M. & Ćosić, T. (2007) Učinak tretiranja plodova jabuke kalcijem poslije berbe. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik sažetaka 42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Krpina, Ivo and Jankovi\'{c}-\v{C}oko, Diana and Puljko, Mirko and \'{C}osi\'{c}, Tomislav}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2007}, pages = {268-268}, keywords = {du\v{z}ina \v{c}uvanja plodova, fiziolo\v{s}ke bolesti, jabuka, sadr\v{z}aj kalcija u plodu, tretiranje}, isbn = {978-953-6135-56-1}, title = {U\v{c}inak tretiranja plodova jabuke kalcijem poslije berbe}, keyword = {du\v{z}ina \v{c}uvanja plodova, fiziolo\v{s}ke bolesti, jabuka, sadr\v{z}aj kalcija u plodu, tretiranje}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Krpina, Ivo and Jankovi\'{c}-\v{C}oko, Diana and Puljko, Mirko and \'{C}osi\'{c}, Tomislav}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2007}, pages = {268-268}, keywords = {apple, content of Calcium in a fruit, duration of fruit storage, physiological diseases, }, isbn = {978-953-6135-56-1}, title = {The effect of post-harvest treatment of apple fruits with calcium}, keyword = {apple, content of Calcium in a fruit, duration of fruit storage, physiological diseases, }, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font