Pregled bibliografske jedinice broj: 348577
Učinak tretiranja plodova jabuke kalcijem poslije berbe
Učinak tretiranja plodova jabuke kalcijem poslije berbe // Zbornik sažetaka 42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 268-268 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 348577 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak tretiranja plodova jabuke kalcijem poslije berbe
(The effect of post-harvest treatment of apple fruits with calcium)
Autori
Krpina, Ivo ; Janković-Čoko, Diana ; Puljko, Mirko ; Ćosić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 268-268
ISBN
978-953-6135-56-1
Skup
42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2007. - 16.02.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
dužina čuvanja plodova; fiziološke bolesti; jabuka; sadržaj kalcija u plodu; tretiranje
(apple; content of Calcium in a fruit; duration of fruit storage; physiological diseases;)
Sažetak
Količina kalcija u plodovima jabuka poslije berbe najvažniji je čimbenik sprječavanja pojave fi zioloških bolesti i dužine čuvanja u skladištima – hladnjačama. U istraživanju je korišten postupak uranjanja plodova jabuka sorte Idared u otopinama kalcijevog klorida i kalcijeva oksida, izraženih u jednakim, 2, 5%-tnim koncentracijama čistog kalcija. Dobiveni rezultati pokazuju statistički opravdana povećanja sadržaja kalcija u suhoj tvari plodova tretiranih kalcijevim kloridom (za 78, 8%) i kalcijevim oksidom (za 76, 5%), te u sadržaju vodotopiva kalcija plodova tretiranih kalcijevim kloridom (za 73, 9%) i i kalcijevim oksidom (za 97, 6%). Postoji također i statistički opravdana razlika sadržaja vodotopiva kalcija između kalcijevog klorida i kalcijevog oksida (u korist CaO za 32, 1%).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1781845-1841 - Uloga organskih gnojiva u ishrani vinove loze (Ćosić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb