Pregled bibliografske jedinice broj: 348552
Osobine tla i vinogradarski položaj - preduvjet kloroze vinove loze cv. Sauvignon bijeli
Osobine tla i vinogradarski položaj - preduvjet kloroze vinove loze cv. Sauvignon bijeli // Zbornik sažetaka 42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, 2007. str. 243-244 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 348552 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osobine tla i vinogradarski položaj - preduvjet kloroze vinove loze cv. Sauvignon bijeli
(Soil properties and vineyard site - precondition for chlorosis on grapevine cv. Sauvignon bijeli)
Autori
Gluhić, David ; Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko ; Čoga, Lepomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, 2007, 243-244
ISBN
978-953-6135-56-1
Skup
42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2007. - 16.02.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
osobine tla; kloroza; vinova loza
(soils properties; chlorosis; grapevine)
Sažetak
Uzgoj vinove loze na području Pleševičkog vinogorja stoljetna je tradicija. Jedna od zastupljenijih bijelih sorata je Sauvignon bijeli, koji na odabranim položajima Pleševičkog vinogorja postiže vrhunsku kvalitetu. Međutim, na velikom dijelu Pleševičkog vinogorja nalaze se karbonatna bezstrukturna tla, praškasto ilovaste do praškasto glinaste teksture, sa vrlo malim kapacitetom za zrak. Zbog svega navedenog česte su pojave kloroza i nekroza te potpunog propadanja trsova, pa je cilj rada utvrditi razloge ovih pojava. Istraživanja su provedena tijekom 2006. godine na 4 vinogradarka položaja: Šipkovica, Veselnica, Klemenka te Borička, na sorti Sauvignon bijeli. Kemijska svojstva i biljno hranidbeni kapacitet tla određeni su ispod zdravih i klorotičnih trsova standardnim analitičkim postupcima, a dobiveni rezultati podvrgnuti su statističkoj obradi. Na temelju rezultata istraživanja nije utvrđen signifi kantan utjecaj količine ukupnih karbonata i fi ziološki aktivnog vapna na pojavu kloroze vinove loze. Količine ukupnih karbonata u tlu zdravih trsova kretale su se u rangu od 17, 04-46, 64%, dok je u tlu klorotičnih trsova utvrđeno 21, 2-47, 38%. Slična dinamika zamijećena je i kod količine fi ziološki aktivnog vapna u tlu: ispod zdravih trsova 14, 75-34, 50% a ispod klorotičnih 16, 25-33, 75 %. CaO. Iako se u literaturi navodi, da povećana gnojidba kalijem može smanjiti intenzitet kloroze, u ovom istraživanju te tvrdnje nisu potvrđene. Na vinogradarskom položaju Veselnica klorotični trsovi pojavljivali su se i pri količini od 38-80 mg/100 g tla K2O u tlu. Multifaktorijelnom analizom parametara CaCO3, CaO, P2O5 i K2O utvrđeno je da ne postoji statistički opravdana interakcija između faktora lokacija i klorotiči trsovi. Utvrđeni rezultati uputili su na potrebu dodatnih višegodišnjih multidisciplinarnih istraživanja, čije provođenje je već započelo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1781845-1835 - Utjecaj reakcije tla na dinamiku teških metala u sustavu tlo-voda-vinova loza (Čoga, Lepomir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1781845-1915 - Smjernice za kontroliranu ishranu vinove loze i proizvodnju vina (Herak Ćustić, Mirjana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb