Pregled bibliografske jedinice broj: 347541
Kvaliteta jabučnog octa od sorti Zlatni Delišes, Jonagold i Idared
Kvaliteta jabučnog octa od sorti Zlatni Delišes, Jonagold i Idared, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 347541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta jabučnog octa od sorti Zlatni Delišes, Jonagold i Idared
(The Quality of Apple Vinegar made of Apple Sorts Golden Delicious, Jonagold and Idared)
Autori
Mikulčić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.01
Godina
2006
Stranica
38
Mentor
Dobričević, Nadica
Ključne riječi
jabuka; jabučni sok; jabučno vino; jabučni ocat; fermentacija
(apple; apple juice; apple cider; apple vinegar; fermentation)
Sažetak
Republika Hrvatska trebala bi se okrenuti proizvodnji voća za preradu. Jabuka je vodeća voćarska kultura i njezine su prerađevine jednako važne. Jabučni ocat je visokovrijedna namirnica nedovoljno zastupljena u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Istraživana je kvaliteta domaćeg octa od sorti Zlatni delišes, Jonagold i Idared uzgojenih na području Zagrebačke županije u 2003. godini. Kemijskom analizom utvrđene su koncentracije ukupnih kiselina izraženih u jabučnoj kiselosti, pH vrijednost ili realni aciditet te koncentracije ukupnih alkohola u jabučnom vinu odnosno jabučnom octu. Analize su izvršene u razdoblju od veljače 2004. do veljače 2005. godine. Prema rezultatima jedino se ocat od sorte Jonagold sa prosječno 4% octene kiseline približava zahtjevima Pravilnika o vinskom i voćnom octu. Za proizvodnju jabučnog octa od svih ovih sorti potrebno je koristiti njihove plodove u određenom omjeru sa drugim sortama. Pri tome sorta Jonagold može sudjelovati sa većim udjelom, a sorte Zlatni Delišes i Idared nešto manje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)