Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 347541

Kvaliteta jabučnog octa od sorti Zlatni Delišes, Jonagold i Idared


Mikulčić, Ivana
Kvaliteta jabučnog octa od sorti Zlatni Delišes, Jonagold i Idared, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 347541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta jabučnog octa od sorti Zlatni Delišes, Jonagold i Idared
(The Quality of Apple Vinegar made of Apple Sorts Golden Delicious, Jonagold and Idared)

Autori
Mikulčić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.01

Godina
2006

Stranica
38

Mentor
Dobričević, Nadica

Ključne riječi
jabuka; jabučni sok; jabučno vino; jabučni ocat; fermentacija
(apple; apple juice; apple cider; apple vinegar; fermentation)

Sažetak
Republika Hrvatska trebala bi se okrenuti proizvodnji voća za preradu. Jabuka je vodeća voćarska kultura i njezine su prerađevine jednako važne. Jabučni ocat je visokovrijedna namirnica nedovoljno zastupljena u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Istraživana je kvaliteta domaćeg octa od sorti Zlatni delišes, Jonagold i Idared uzgojenih na području Zagrebačke županije u 2003. godini. Kemijskom analizom utvrđene su koncentracije ukupnih kiselina izraženih u jabučnoj kiselosti, pH vrijednost ili realni aciditet te koncentracije ukupnih alkohola u jabučnom vinu odnosno jabučnom octu. Analize su izvršene u razdoblju od veljače 2004. do veljače 2005. godine. Prema rezultatima jedino se ocat od sorte Jonagold sa prosječno 4% octene kiseline približava zahtjevima Pravilnika o vinskom i voćnom octu. Za proizvodnju jabučnog octa od svih ovih sorti potrebno je koristiti njihove plodove u određenom omjeru sa drugim sortama. Pri tome sorta Jonagold može sudjelovati sa većim udjelom, a sorte Zlatni Delišes i Idared nešto manje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nadica Dobričević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mikulčić, Ivana
Kvaliteta jabučnog octa od sorti Zlatni Delišes, Jonagold i Idared, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Mikulčić, I. (2006) 'Kvaliteta jabučnog octa od sorti Zlatni Delišes, Jonagold i Idared', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mikul\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2006}, pages = {38}, keywords = {jabuka, jabu\v{c}ni sok, jabu\v{c}no vino, jabu\v{c}ni ocat, fermentacija}, title = {Kvaliteta jabu\v{c}nog octa od sorti Zlatni Deli\v{s}es, Jonagold i Idared}, keyword = {jabuka, jabu\v{c}ni sok, jabu\v{c}no vino, jabu\v{c}ni ocat, fermentacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mikul\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2006}, pages = {38}, keywords = {apple, apple juice, apple cider, apple vinegar, fermentation}, title = {The Quality of Apple Vinegar made of Apple Sorts Golden Delicious, Jonagold and Idared}, keyword = {apple, apple juice, apple cider, apple vinegar, fermentation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font