Pregled bibliografske jedinice broj: 347411
Proizvodnja octa od sorti jabuka Elstar, Gala i Gloster
Proizvodnja octa od sorti jabuka Elstar, Gala i Gloster, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 347411 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja octa od sorti jabuka Elstar, Gala i Gloster
(Vinegar production from Elstar, Gala and Gloster varieties of apple)
Autori
Breljak, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.10
Godina
2005
Stranica
26
Mentor
Dobričević, Nadica
Ključne riječi
jabuka; jabučno vino; jabučni ocat; fermentacija
(apple; apple cider; apple vinegar; fermentation)
Sažetak
Domaća proizvodnja jabučnog octa uvelike je našla mjesto u poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj, a naša su istraživanja bila usmjerena na Zagrebačku županiju. Radilo se na ispitivanju kvalitete triju octova, od sorti Elstar, gloster i Gala u trajanju od veljače 2004. do veljače 2005. godine. Praćen je postupak vrenja te su provođena mjerenja ukupnih kiselina i pH pomoću pH-metra. Možemo zaklučiti da je ocat sorte Gala jedini postigao 4% kiseline, dok su octovi sorti Elstar i Gloster ispod tog zahtjeva. Valjalo bi dakle miješati više sorti radi postizanja tržišne jačine octa. Županija potiče razvoj prepoznatljivih robni marki, među kojima je i ocat čije su sirovine istraživane. Ocat je poljoprivredno-prehrambeni proizvod, najbolja sirovina za voćni ocat je jabuka i to ona sa više suhe tvari te šećera. Senzorička svojstva također potječu od sirovine, pa tako i kvaliteta octa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)