Pregled bibliografske jedinice broj: 346447
Karakterizacija bučinih ulja analizom elemenata u tragovima
Karakterizacija bučinih ulja analizom elemenata u tragovima // Knjiga sažetaka / Đurđa Vasić-Rački (ur.).
Zagreb: Zagreb : HKDI/Kemija u industriji, 2007. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 346447 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija bučinih ulja analizom elemenata u tragovima
(Trace elemental characterization of pumpkin seed oil)
Autori
Juranović Cindrić, ; Iva Zeiner, Michaela ; Steffan Ilse.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka
/ Đurđa Vasić-Rački - Zagreb : Zagreb : HKDI/Kemija u industriji, 2007
ISBN
978-953-6894-29-1
Skup
XX. Jubilarni skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 28.02.2007. - 01.03.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ICP-AES; bućino ulje; elementi u tragovima
(ICP-AES; pumpkin seed oil; trace elements)
Sažetak
Određivanje sastava jestivih ulja važno je ne samo zbog nutricionističkog aspekta več i za kontrolu proizvodnje hrane. Za unapređenje tehnologije proizvodnje hrane važnu ulogu ima otkrivanje mogučeg razrijeđivanja skupog ulja jeftinijim. Najčešći primjer je razrijeđivanje skupog bućinog ulja jeftinijim suncokretovim uljem. Kao jedan od glavnih kriterija za veliki broj namirnica koje uključuju jestiva ulja je njihova autentičnost. Za otkrivanje razrijeđivanja jestivih ulja njačešće se koriste metode koje se temelje na određivanju omjera između točno određenih sastojaka koji su za pojedino jestivo ulje konstantni. Bućino ulje je štajerski (Austria) kulinarski specijalitet i pripravlja se prešanjem najčešće prženih bućinih sjemenki. U Hrvatskoj se na sličan način bućino ulje uglavnom proizvodi u njezinom sjeverozapadnom dijelu. Po svojim karakteristikama, bučino ulje je vrlo viskozno, obično tamnozelene do tamnosmeđe boje. Tamnosmeđe bučino ulje gorkog je okusa. Opčenito, bučino ulje ima pikantan, orašast okus i zbog velike količine nezasičenih masnih kiselina smatra se vrlo zdravim. Postoji nekoliko različitih vrsta buča iz kojih se proizvodi bučino ulje, a u Austiji se najčešće koristi tzv. "štajerska buća" (lat. Cucurbita pepo, podvrsta styriaca ili oleifera). Za pripremu uzorka prije mjerenja s ICP-OES i GFAAS korišten je uređaj za mikrovalno razaranje. Osjetljivost ICP-OES tehnike dovoljna je za određivanje Ca, Fe, Mg, Na i Zn te s GFAAS: Al, Cu, Co, Cr, K, Ni, Mn i Pb. Pokazalo se da se izmjerene količine elemenata u tragovima u bućinom ulju značajno razlikuju od prethodno objavljenih rezultata određivanja elemenata u ostalim jestivim uljima. Stoga je određivanje elemenata u tragovima prisutnih u bučinom ulju, temelj za daljnja proučavanja razrijeđivanja i geografsku karakterizaciju bučinog i ostalih jestivih ulja.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
119-1191342-1083 - Interakcije i dizajn bioaktivnih molekula (Novak, Predrag, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Iva Juranović Cindrić
(autor)