Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 346412

Utjecaj ribljeg brašna na razvoj svjetske akvakulture i ribolova


Boban, Mislav
Utjecaj ribljeg brašna na razvoj svjetske akvakulture i ribolova, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 346412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ribljeg brašna na razvoj svjetske akvakulture i ribolova
(Effect of fishmeal on development of world aquaculture and fisheries)

Autori
Boban, Mislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07

Godina
2007

Stranica
51

Mentor
Aničić, Ivica

Ključne riječi
Riblje brašno; Akvakultura; Ribarstvo; Hranidba
(Fishmeal; Aquaculture; Fisheries; Feeding)

Sažetak
Iako se doprinos akvakulture u ukupnom svjetskom ribolovu u zadnjih pedeset godina deseterostruko povećao, uzgoj riba i rakova visoko je ovisan o morsko-ribolovnom ulovu kao izvoru bitnih hranjiva u koje spadaju riblje brašno, riblje ulje i manje vrijedne riblje vrste za direktnu ljudsku prehranu, tzv. "riblji otpad". Naročito je jaka ovisnost kod karnivornih vrsta i kozica. Veći dio ulovljene ribe namijenjen za preradu čini mala pelagična riba - inčuni i srdele, haaringe, papaline, menhaden. Preko tri četvrtine globalnog morskog stoka ili skupina vrsta trenutno se smatra ili potpuno iskorištenim (52%), ili preiskorištenima (17%), ili iscrpljenima (7%). Iako je proizvodnja ribljeg brašna i ribljeg ulja zadnjih godina ostala relativno stabilna, postoji bojazan u vezi njihove dostupnosti i potrošnje u budućnosti i to zbog kombinacije više čimbenika kao što su: a) povećana zabrinutost potrošača glede sigurnosti hrane i krme, b) održive potrošnja dostupnih ribolovnih resursa i c) velika globalna potražnja za ribljim brašnom i ribljim uljem, što ponuda ne može pratiti potražnju i što će dugoročno gledano, njihova cijena rasti. Ako će akvakultura zadržati sadašnji rast u trećem tisućljeću, morat će biti fleksibilnija u hranidbenim navikama i zahtjevima nekih životinjskih vrsta. To uključuje potrebu za povećanom upotrebom adekvatno prerađenih životinjskih nusproizvoda unutar riblje hrane. Također treba podupirati usmjeravanje uzgoja vrsta vodenih organizama koji su pri dnu hranidbenog lanca i koji mogu iskoristiti lokalno dostupne vodene resurse lošije kvalitete.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782739-2275 - Genetika, hranidba i uvođenje novih vrsta u akvakulturi (Aničić, Ivica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Aničić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Boban, Mislav
Utjecaj ribljeg brašna na razvoj svjetske akvakulture i ribolova, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Boban, M. (2007) 'Utjecaj ribljeg brašna na razvoj svjetske akvakulture i ribolova', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Boban, Mislav}, year = {2007}, pages = {51}, keywords = {Riblje bra\v{s}no, Akvakultura, Ribarstvo, Hranidba}, title = {Utjecaj ribljeg bra\v{s}na na razvoj svjetske akvakulture i ribolova}, keyword = {Riblje bra\v{s}no, Akvakultura, Ribarstvo, Hranidba}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Boban, Mislav}, year = {2007}, pages = {51}, keywords = {Fishmeal, Aquaculture, Fisheries, Feeding}, title = {Effect of fishmeal on development of world aquaculture and fisheries}, keyword = {Fishmeal, Aquaculture, Fisheries, Feeding}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font