Pregled bibliografske jedinice broj: 346412
Utjecaj ribljeg brašna na razvoj svjetske akvakulture i ribolova
Utjecaj ribljeg brašna na razvoj svjetske akvakulture i ribolova, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 346412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ribljeg brašna na razvoj svjetske akvakulture i ribolova
(Effect of fishmeal on development of world aquaculture and fisheries)
Autori
Boban, Mislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.07
Godina
2007
Stranica
51
Mentor
Aničić, Ivica
Ključne riječi
Riblje brašno; Akvakultura; Ribarstvo; Hranidba
(Fishmeal; Aquaculture; Fisheries; Feeding)
Sažetak
Iako se doprinos akvakulture u ukupnom svjetskom ribolovu u zadnjih pedeset godina deseterostruko povećao, uzgoj riba i rakova visoko je ovisan o morsko-ribolovnom ulovu kao izvoru bitnih hranjiva u koje spadaju riblje brašno, riblje ulje i manje vrijedne riblje vrste za direktnu ljudsku prehranu, tzv. "riblji otpad". Naročito je jaka ovisnost kod karnivornih vrsta i kozica. Veći dio ulovljene ribe namijenjen za preradu čini mala pelagična riba - inčuni i srdele, haaringe, papaline, menhaden. Preko tri četvrtine globalnog morskog stoka ili skupina vrsta trenutno se smatra ili potpuno iskorištenim (52%), ili preiskorištenima (17%), ili iscrpljenima (7%). Iako je proizvodnja ribljeg brašna i ribljeg ulja zadnjih godina ostala relativno stabilna, postoji bojazan u vezi njihove dostupnosti i potrošnje u budućnosti i to zbog kombinacije više čimbenika kao što su: a) povećana zabrinutost potrošača glede sigurnosti hrane i krme, b) održive potrošnja dostupnih ribolovnih resursa i c) velika globalna potražnja za ribljim brašnom i ribljim uljem, što ponuda ne može pratiti potražnju i što će dugoročno gledano, njihova cijena rasti. Ako će akvakultura zadržati sadašnji rast u trećem tisućljeću, morat će biti fleksibilnija u hranidbenim navikama i zahtjevima nekih životinjskih vrsta. To uključuje potrebu za povećanom upotrebom adekvatno prerađenih životinjskih nusproizvoda unutar riblje hrane. Također treba podupirati usmjeravanje uzgoja vrsta vodenih organizama koji su pri dnu hranidbenog lanca i koji mogu iskoristiti lokalno dostupne vodene resurse lošije kvalitete.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782739-2275 - Genetika, hranidba i uvođenje novih vrsta u akvakulturi (Aničić, Ivica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivica Aničić
(mentor)