Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 346144

Učinak piretrina na razvojne oblike člankonožaca tijekom zrenja dalmatinskog pršuta


Ajduković, Ivo
Učinak piretrina na razvojne oblike člankonožaca tijekom zrenja dalmatinskog pršuta, 2008., magistarski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 346144 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak piretrina na razvojne oblike člankonožaca tijekom zrenja dalmatinskog pršuta
(The effect of pyrethrine on the invasion of the dalmatian smoked ham with arthropods)

Autori
Ajduković, Ivo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.03

Godina
2008

Stranica
49

Mentor
Vučemilo, Marija

Ključne riječi
pršuti; sirna grinja; zrenje pršuta; piretrini; suzbijanje
(smoked ham; Tyroglyphus casei; smoked ham maturation; Pyrethrine; control)

Sažetak
U radu je opisano suzbijanje sirne grinje (Tyroglyphus casei) na pršutima u dva domaćinstva gdje se pršuti pripremaju na tradicionalan način, na području Vrgorca. Osim grinja u prostoru su bile prisutne sirna muha (Piophyla casei) i muha zujara (Calliphora vomitoria). Nakon što je utvrđena vrsta štetnika i stupanj infestacije prišlo se suzbijanju. S obzirom da se radi o živežnoj namirnici odabran je insekticid na osnovi prirodnog piretrina uz dodatak piperonil butoxisa kao sinergista. Insekticid je izvan Liste otrovnosti. U prostoru za zrenje pršuta vlasnika iz mjesta Vlaka gdje je smješteno 120 pršuta utvrđena je veoma jaka infestacija pršuta sirnom grinjom, kao i u prostoru za zrenje pršuta vlasnika iz mjesta Kljenak. Čitav prostor skupa s pršutima tretiran je u šest navrata s prirodnim piretrinskim preparatom uz dodatak piperonil butoksida. Prema uputi proizvođača 19.35 ml piretrina pomiješalo se s 3, 5 litre destilirane vode. Preparat je apliciran ultra low volume metodom koja daje sitne kapljice u obliku fine magle. Vrijeme ekspozicije je bilo 45 minuta. Inspekcijom pršuta vlasnika iz mjesta Vlaka poslije zadnjeg tretiranja ostalo na pršutima oko 50 % grinja, dok su potpuno suzbijene sirne muhe. Inspekcijom pršuta vlasnika iz mjesta Kljenak poslije zadnjeg tretiranja nađen je zanemariv broj grinja, dok su potpuno suzbijene sirne muhe. Učinkovito suzbijanje grinja na pršutima i u prostoru zahtijeva dobro poznavanje njihovih biološko ekoloških svojstava, dobru sanitaciju objekta kao i građevinsko tehničko stanje objekta koje odgovara namjeni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1867 - Utjecaj okoliša na zdravlje životinja i sigurnost namirnica animalnog podrijetla (Vučemilo, Marija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Vučemilo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ajduković, Ivo
Učinak piretrina na razvojne oblike člankonožaca tijekom zrenja dalmatinskog pršuta, 2008., magistarski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
Ajduković, I. (2008) 'Učinak piretrina na razvojne oblike člankonožaca tijekom zrenja dalmatinskog pršuta', magistarski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ajdukovi\'{c}, Ivo}, year = {2008}, pages = {49}, keywords = {pr\v{s}uti, sirna grinja, zrenje pr\v{s}uta, piretrini, suzbijanje}, title = {U\v{c}inak piretrina na razvojne oblike \v{c}lankono\v{z}aca tijekom zrenja dalmatinskog pr\v{s}uta}, keyword = {pr\v{s}uti, sirna grinja, zrenje pr\v{s}uta, piretrini, suzbijanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ajdukovi\'{c}, Ivo}, year = {2008}, pages = {49}, keywords = {smoked ham, Tyroglyphus casei, smoked ham maturation, Pyrethrine, control}, title = {The effect of pyrethrine on the invasion of the dalmatian smoked ham with arthropods}, keyword = {smoked ham, Tyroglyphus casei, smoked ham maturation, Pyrethrine, control}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font